Vulin: Ko je ćutao prije 18 godina, neka ćuti i danas

0
261

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin poručio je onim koji su prije 18 godina ćutali na zločine nad Srbima na Kosovu i Metohiji tokom martovskog pogorma da isto učine i danas umjesto što prijete Srbiji sankcijama, jer odbija da misli tuđom glavom.

On je izjavio da Srbi pamte martovski pogrom na Kosovu i Metohiji, ali i ko se smijao, a ko plakao, gledajući ubijenu srpsku djecu i spaljene crkve.

Vulin je u saopštenju naveo da je tada ubijanje i protjerivanje Srba na Kosovu i Metohiju počelo nakon što je američki CNN objavio laž da “Srbi sa svojim psima dave šiptarsku djecu u Ibru”.

“Prije 18 godina na Kosovu i Metohiji, nad Srbima je izvršen prvi veliki pogrom u 21. vijeku. Za laž o Srbima se niko nije izvinio, za ubijene Srbe niko nije odgovarao. Oni koji su tada ćutali neka ćute i danas, umjesto što prijete Srbiji sankcijama, jer odbija da misli tuđom glavom”, ukazao je Vulin.

Prema njegovim riječima, oni koji su dva duga dana mirno posmatrali kako se ubijaju Srbi nemaju prava da Srbiji pričaju o poštovanju međunarodnog prava.

“A posebno nemaju prava da od nas traže da kao svoj prihvatimo njihov sukob sa Rusijom i da zaboravimo da je Rusija prije 18 godina bila jedna od rijetkih zemalja koja je glasno osudila pogrom nad Srbima i tražila da ubijanje prestane”, istakao je Vulin.

On je poručio da, ko nije osudio pogrom nad Srbima 2004. godine, neka ne traži od Srba 2022. godine da izgube prijatelje iz teških vremena i da zaborave da Srbi svoje trajanje ne mjere rezolucijama koje su donijeli drugi, već vijekovnim prijateljstvima koja su sklopili i potvrdili sami.

“Prije nego od nas zatražite osudu prijatelja, ponudite nam bar izvinjenje za pogrom i za to što niste zaštitili ni Srbe ni međunarodno pravo, a mogli ste i morali ste”, naglasio je Vulin, koji je i predsjednik Pokreta socijalista, koalicionog partnera vladajućeg SNS-a.

Prema njegovim riječima, pogrom se, baš kao (hrvatska) “Oluja” više nikada neće ponoviti, ali ne zato što će Srbe zaštititi oni koji traže da Srbija uvede sankcije Rusiji, već zato što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ojačao Srbiju i vratio joj svijest da je dužna da čuva Srbe gdje god da žive.

Danas se navršilo punih 18 godina od martovskog pogroma u kojem su, u prisustvu međunarodne misije, teroristička OVK i albanski ekstremisti zvjerski ubili 19 ljudi, protjerali 4.000 Srba, uništili 900 srpskih kuća, te oskrnavili ili spalili 39 crkava i na hiljade spomenika na grobljima širom Kosmeta.

PODIJELI