Bjelica: SDS će opstati, ali je važno kakav

0
279

Potpredsjednik Srpske demokratske stranke /SDS/ Milovan Bjelica smatra da će SDS, koji se nalazi u sudbonosnom trenutku, opstati, jer je veći i značajniji od sve ijednog pojedinca koji je u toj stranci bio ili kroz nju prošao, te da se sada vodi borba za to kakav će opstati.

Bjelica smatra da stranka naprijed može krenuti tek kada pojedinci prestanu vrijeđati neistomišljenike unutar nje, ali i lidere i političare drugih političkih partija, te napominje da vlast nije važnija od interesa Republike Srpske.

“Nikakva skrivanja iza saopštenja ili naručenih tekstova, nikakvo etiketiranje, analize i pozivi na sabornost i dogovor ne mogu da sakriju činjenicu da su Srpskoj demokratskoj stranci potrebne promjene”, naveo je Bjelica u pisanoj izjavi.

Prema njegovom mišljenju, konsolidacija može početi tek kada se počne poštovati Statut, a potom Program stranke, kada se unutar stranke bude jasno vidjela patriotska i demokratska orijentacija, kada se bude manje pričalo o ministrima u Savjetu ministara od ministara u Vladi Republike Srpske.

Tada će se, ističe Bjelica, novim i mladim ljudima jasno pokazati koji nivo vlasti je važniji i onda, kako je naveo, neće biti moguće da neko članove SDS-a naziva “Bakirovim Srbima” ni u snu, a kamoli u prljavoj političkoj kampanji.

“Posebno moramo biti obazrivi da ne dopuštamo da nas usred političke borbe politički neistomišljenici guraju od naših sopstvenih programskih načela, proglašavajući ih svojim. Svjedoci smo da smo to dopustili, a rezultati izbora su pokazali da je naša politička ideja imala i ima smisla”, napominje Bjelica.

On navodi da je mnogo toga propušteno ili urađeno pogrešno tokom kampanje.

“Međutim mi o tome ne govorimo jer vanrednu skupštinu ne želi da zakaže, a redovnu prekine. Sve ovo je pokazatelj nepoštovanja članova i simpatizera stranke. Jer kada se ovako odonose prema izabranim predstavnicima, čemu može da se nada član ili simpatizer?”, pita Bjelica.

On tvrdi da Sekretarijat SDS ne radi svoj posao u skladu sa programom i statutom stranke.

“Sektor za politiku i medije nema dovoljno znanja i stručnosti da prati i razumije stvari koje su u interesu Republike Srpske, od normalne i prirodne političke borbe vlasti i opozicije. Odgovornost za ovo prije svega leži u predsjedniku stranke kao inokosnom organu, ali najodgovorniji po ovom pitanju je sekretar stranke. Generalni sekretar Igor Ostojić i Sektor za politiku i medije nije bio u stanju da pripremi predsjednika i ostale ograne stranke za kvalitetnu medijsku prezentaciju ni tokom kampanje, ali ni prije ni poslije nje”, kaže Bjelica.

Kada je riječ o nedavno prekinutoj Skupštini stranke, Bjelica navodi da oni ne samo da nisu poštovali statut da raspušten opštinski odbor ne znači i prestanak članstva u Skupštini stranke, već nisu poštovali ni to da o tome mišljenje daje Statutarna komisija.

“Statutarnu komisiju da da mišljenje o članovima skupštine iz Čelinca, Bileće i Doboja, nisu ni pozvali na Skupštinu stranke. Pa, kao da ni to nije dovoljno, pokušali su da mijenjaju delegate skupštine po sopstvenom nahođenju”, kaže Bjelica.

On kaže da u prilog tvrdnji o lošem radu i javašluku u Sekretarijatu stranke govori i podatak da je Centralna izborna komisija BiH zbog kršenja odredaba Zakona o finansiranju političkih stranaka novčano kaznila SDS sa 14.900 KM, što je, kako navodi, naveća novčana kazna izrečena nekoj političkoj partiji u cijeloj BiH.

On navodi da najuže rukovodstvo stranke ne zna da li će imati kandidate i ko su kandidati na vanrednim lokalnim izborima u Trebinju, Doboju, Rudom i ostalim opštinama, a povrh svega gube se odborničke većine i rasipa članstvo.

“O svemu ovome mi ne razgovaramo, ne utvrđujemo činjenice i uzroke, ne pravimo planove kako probleme riješiti. Bavimo se jednim čovjekom, koji čitavu stranku drži kao taoca u svojoj igri predsjednikovanja. A kada na to dodamo da predsjednik ne dozvoljava da se održi skupština i da se ni na jednom do sada održanom Predsjednišvu stranke, a od izbora je prošlo dva mjeseca, nije razgovaralo o finasijskoj situaciji u stranci, jasan je stepen krize koja vlada u stranci”, napominje Bjelica.

On ističe da je vanredna Skupština potrebna da bi se konačno sjelo i razgovaralo o svim pitanjima koliko god ona bila teška i koliko god vremena bude potrebno da bi raščistili sve što se godinama guralo pod tepih.

Bjelica smatra da svi koji misle dobro Srpskoj žele jaku Srpsku demokratsku stranku.

“Mi smo stranka koja je nukleus demokratije u Srpskoj, sami tim moramo da idemo ukorak sa evropskim političkim partijama naše političke orijentacije. Da se povezujemo i da sarađujemo, donoseći kvalitetna rješenja i u naš politički život. Moramo imati saradnju i sa političkim partijama iz Srbije, jedino zajedno možemo voditi odgovornu i dugoročnu nacionalnu politiku. Saradnja sa Srpskom naprednom strankom i zvaničnim Beogradom mora biti naš prioritet prioriteta. Sada te saradnje nema”, ukazuje Bjelica.

On napominje da i odnos sa Srpskom pravoslavnom crkvom mora biti mnogo bolji i sadržajniji.

“Srpska demokratska stranka će opstati, jer je veća i značajnija od sve i jednog pojedinca koji je u njoj bio ili kroz nju prošao, a mi se sada borimo za to kakva će opstati”, naglasio je Bjelica.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here