Bogdanić: Za nezaposlene porodilje 405 KM mjesečno

0
853

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić izjavio je da se Nacrtom Zakona o dječijoj zaštiti, koji je danas razmatrala Vlada Srpske, uvodi materinski dodatak, odnosno dodatak za nezaposlene porodilje u iznosu od 405 KM mjesečno.

Bogdanić je na konferenciji za novinare u Banjaluci istakao da će zakonom biti zadržana sva dosadašnja prava djece i majki.

“Novina je da će ovim zakonskim rješenjem biti obuhvaćen i jednokratni dodatak za rođenje trećeg i četvrtog djeteta, koji je do sada utvrđivan odlukama Vlade svake godine. Od sada će isplata 600 KM za treće i 450 KM za četvrto dijete biti zakonska obaveza”, pojasnio je Bogdanić.

On je dodao da je za ovo zakonsko rješenje potrebno obezbijediti značajna sredstva u budžetu i Fondu za dječiju zaštitu Republike Srpske za 2018. godinu.

“Samo po osnovu materinskog dodatka trebaće obezbijediti više od 16 miliona KM za narednu godinu, od čega će više od osam miliona KM biti iz budžeta Vlade, a ostatak iz stope doprinosa, koja će sada biti 1,7 odsto”, rekao je Bogdanić.

Prema njegovim riječima, dodatak za treće i četvrto rođeno dijete, za koji je do sada iz budžeta izdvajano 900.000 KM, biće prenesen na Fond za dječiju zaštitu i isplaćivan kao i svi ostali dodaci.

“Ovim zakonskim rješenjem Vlada pokazuje odgovornost za demografsku politiku i ovo je jedan od poteza za koji očekujemo punu podršku u Narodnoj skupštini”, naglasio je Bogdanić.

(Srna)

PODIJELI