Bojić: Mnogo štete za Srpsku od Mektićevih izjava

0
380

Član Glavnog odbora DNS-a Borislav Bojić rekao je večeras da ima mnogo štete za Republiku Srpsku od izjava ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića i da bi bilo bolje da ih “svede na normalnu mjeru”.

Bojić kaže da nije zadovoljan kako je Mektić govorio o materijalno-tehničkom opremanju i osposobljavanju pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, jer je to način da ova institucija efikasno odgovori na bezbjednosne prijetnje.

“Pozitivne su Mektićeve kritike rada tužilaštava i sudova”, rekao je Bojić za ATV.

On je ponovio da je napustio SDS jer su neki drugi lideri preuzeli dio ideološkog profila i političkog prostora u kojem je ranije tradicionalno djelovala njegova bivša stranka, zastupajući interese Srba i Republike Srpske.

“SDS sam napustio i zbog njenog lutanja i traženja na političkoj sceni”, rekao je Bojić i dodao da odgovornost za stanje u SDS-u snose pojedinci koji su na čelu te stranke i da ono što trenutno rade nije efikasno vođenje politike jedne partije.

Bojić je istakao da mu odgovara što DNS ima blago desnu političku orijentaciju i pripada narodnjačkim partijama. “To je realan prostor za političko djelovanje u kome je u Srpskoj i BiH potrebno obezbijediti političku stabilnost kako bi došlo i do ekonomskog razvoja”, rekao je Bojić.

On je naveo da će Klub poslanika DNS-a, formiran u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, djelovati u skladu sa politikama stranke.

“Kada je riječ o saradnji sa predstavnicima SNSD-a i Saveza za promjene u parlamentu BiH, ne postoji razlog da ne razgovaramo i s jednima i drugima u interesu građana Srpske. Partnerski odnos sa SNSD-om postoji, ali imaćemo svoje jasne i definisane stavove”, poručio je Bojić.

On je rekao da nije dobro da se o informacijama o potencijalnim bezbjednosnim prijetnjama u BiH vodi politička rasprava u medijima, već to treba da bude prepušteno nadležnim organima i stručnjacima.

Kada je riječ o curenju informacija iz Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/ BiH, Bojić je rekao da parlament BiH treba da vrši nadzor nad tom agencijom kako bi dobili sve odgovore na sporna pitanja.

“Nadležna tužilaštva trebaju da pokrenu postupak protiv onih koji povjerljive informacije puštaju u javnost. Tu je potrebna odgovornost i ja ću je tražiti”, rekao je Bojić.

Govoreći o izmjenama Krivičnog zakona BiH u parlamentu BiH, Bojić je rekao da je protiv hitne procedure, navodeći da u redovnom parlamentarnom postupku treba doći do usvajanja kvalitetnog i sistemskog zakonskog rješenja, uz amandmansko djelovanje i konsultovanje stručnjaka.

“Ovako postoji opanost da Ustavni sud BiH stavi van snage ovaj zakon, što bi stvorilo velike probleme. Ponavljam, ovdje se radi o vrsti zloupotrebe da se zakon usvaja po hitnoj proceduri”, rekao je Bojić, koji je poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Govoreći o najavljenim izmjenama Izbornog zakona BiH i uvođenju kamera, video-nadzora i optičkih skenera na biračkim mjestima kako bi se, navodno, spriječile izborne prevare, Bojić je naveo da nije dobro što se i taj akt usvaja po hitnom postupku.

“To je jedan od najvažnijih propisa poslije Ustava i najbolje je do njega doći konsenzusom. Ipak, teško je u izbornoj godini dobiti kvalitetno rješenje na tom planu”, rekao je Bojić.

On je naveo da je DNS protiv uvođenja skeniranja na birački mjestima, jer takav postupak nema saglasnost Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH, dodajući da će mogu desiti problemi sa konstituisanjem vlasti i blokadama u BiH ukoliko ne bude izmjena Izbornog zakona BiH.

Bojić je rekao da će biti zanimljiv izborni duel lidera SNSD-a Milorada Dodika i počasnog predsjednika PDP-a Mladena Ivanića za poziciju srpskog člana Predsjedništva BiH.

“Obojica su dosta politički iskusni, ali o pobjedniku će odlučiti narod”, rekao je Bojić, dodajući da konačna odluka o direktnim kandidaturama u okviru vladajućeg bloka u Srpskoj još nije definisana, jer i dalje traju pregovori.

srna

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here