Bolja zaštita od PRELEŽANOG KOVIDA: Vakcina djeluje i kada je primi osoba koja je zaražena

0
193

Ako se osoba vakciniše kada je već zaražena korona virusom, ali još nema simptome, ne očekuje se nikakav lošiji ishod, ni u smislu da će vakcinacija pogoršati ishod bolesti, niti da će bolest loše uticati na efekat imunizacije.

Stručnjaci naglašavaju da, prema dosadašnjim iskustvima, nivo antitijela koji se javljaju nakon prve doze vakcine nije dovoljan za potpunu zaštitu.

– Osoba je u potpunosti zaštićena tek sedam do 15 dana nakon prijema druge doze vakcine, u zavisnosti od njenog proizvođača. Svaka osoba koja je preležala kovid 19 može da se vakciniše čim prođe akutna faza bolesti odnosno, prema našim preporukama, mjesec dana nakon preležane bolesti – kaže za Srpskainfo epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS, Jela Aćimović.

Prema njenim riječima, prednost vakcinacije u odnosu na prirodno prebolijevanje bolesti je očigledna.

– Prebolijevanje nosi sobom rizik od dobijanja teške forme bolesti, teških dugotrajnih posljedica bolesti, pa čak i smrtnih ishoda. Postoji i rizik da ćemo, u slučaju bolesti, zaraziti i druge ljude, koji takođe mogu imati teške posljedice – naglašava Aćimovićeva.

Dodaje da su studije s vakcinama protiv kovida 19 potvrdile da je nivo antitijela nakon vakcinacije nekoliko puta veći nego nakon preležane bolesti, i to njenih teških oblika, nakon kojih je imuni odgovor jači nego poslije blagih formi bolesti.

– Za sada se prati trajanje imuniteta nakon vakcinacije. Postoji mogućnost da će biti potrebne redovne revakcinacije, ali o tome je još rano govoriti – naglašava Aćimovićeva.

Teoretski, moguće je da osoba koja je vakcinisana, ako dođe u kontakt sa zaraženom osobom, može da nosi virus neko kraće vrijeme i zarazi nekog drugog.

– U pojedinim zemljama primjećeno je da su se građani već nakon prve doze počeli opušatiti i slabije sprovoditi preporučene mjere, nakon čega se desilo da su se zarazili i imali teže forme bolesti – upozorava Aćimovićeva.

/Srpskainfo/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here