Godišnjica martovskog pogroma: Nasilje nad Srbima na Kosovu i Metohiji – organizovani zločinački poduhvat

0
244

Bivši šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović izjavio je da je nasilje nad Srbima 17. marta 2004. godine bilo organizovani zločinački poduhvat u čijoj organizaciji je učestvovao međunarodni faktor, odnosno njihove službe.

“Iskonstruisali su navodno stradanje tri albanska deteta sa kojim Srbi nisu imali nikakve veze. To je bio okidač. Sve je bilo očigledno isplanirano kako bi se nastavilo etničko čišćenje na prostoru Kosova i Metohije”, rekao je Čović.

On je ukazao da je od dolaska KFOR-a i međunarodnih snaga intenzivirano etničko čišćenje Srba pod kontrolom međunarodnih snaga.

“Njih interesuje teritorija, a ljudska prava ih ne interesuju. Problem u realizaciji njihovog projekta prave Srbi. Ako nemaju Srbe na Kosovu i Metohiji, nemaju ni problem”, rekao je Čović za RTS i naglasio da bezbjednosne strukture Srbije nisu imale nijednu informaciju šta se sprema.

On je dodao da je nemoguće da se dogodi tako brutalno etničko čišćenje u prisustvu desetina hiljada do zuba naoružanih vojnika NATO-a.

Predsjednik Koordinacionog tijela za jug Srbije i bivši načelnik Vojnomedicinske akademije /VMA/ Zoran Stanković rekao je da su tada na VMA bile angažovane hitne ekipe koje su u svakom trenutku bile spremne da reaguju.

“Kada su prvi povređeni stigli, zbrinuti su na VMA. Ne mogu da govorim o broju, ali pružena im je svaka pomoć. Sve što se dešavalo i što se i danas dešava izaziva neprijatno raspoloženje, tugu, a i odgovornost zašto smo ostavili te ljude na milost i nemilost onima koji nisu bili spremni da im pruže zaštitu”, rekao je Stanković.

Predsjednik humanitarne organizacije “Solidarnost za Kosovo” Arno Gujon ocijenio je da je martovski pogrom bio pogrom i protiv Evrope jer su napadnuti manastiri i srušene crkve koji su djelić evropske civilizacije koji je zauvijek nestao.

Gujon je rekao da je znao da su Srbi sa Kosova i Metohije “pravi vitezovi koji ne odustaju, iako bi mnogi poklekli pred kontinuiranim nasiljem”.

U talasu organizovanog albanskog nasilja 17. marta 2004. godine, ubijeno je 19 osoba, protjerano više od četiri hiljade Srba i nealbanaca, etnički je očišćeno šest gradova i devet sela, zapaljeno je i porušeno 39 crkava i manastira, 935 srpskih kuća i na desetine društvenih objekata.

Istražiti odgovornost UNMIK-a i KFOR-a za nasilje Albanaca nad Srbima

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije /Srpska koordinacija/, povodom obilježavanja 17 godina od pogroma Srba na Kosovu i Metohiji, zatražila je i da se istraži pitanje odgovornosti u tim događajima osoblja UNMIK-a i KFOR-a za nečinjenje i nevršenje mandata određenog Rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN 1244.
Srpska koordinacija pozvala je danas vlasti Srbije, UNMIK i KFOR da aktuelizuju pitanje krivične i imovinske odgovornosti za posljedice nastale masovnim i organizovanim nasiljem Albanaca nad Srbima i srpskom kulturnom baštinom na Kosovu i Metohiji u martovskom pogromu 2004. godine.

Ni nakon 17 godina, za masovne i organizovane zločine Albanaca nad Srbima u martu 2004. godine, niko od izvršilaca i organizatora nije osuđen na kaznu zatvora, a protjeranim Srbima još uvek nije omogućen povratak, niti naknada za uništenu imovinu, dodaje se u saopštenju.

Srpska koordinacija podsjeća da je za vrijeme punog izvršnog mandata međunarodne vojne i civilne misije UN na Kosovu i Metohiji – KFOR-a i UNMIK – a, u trodnevnom masovnom i organizovanom nasilju nad Srbima učestvovalo više desetina hiljada Albanaca.

Srpska koordinacija i članovi porodica žrtava još jednom ukazuju na konkretnu odgovornost UNMIK-a i KFOR-a zbog nevršenja mandata određenog Rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN 1244.

Ovo udruženje ukazuje i na odgovornost samoproglašenih vlasti u Prištini zbog nekažnjavanja zločina nad Srbima i uništavanja srpske kulturne baštine i imovine Srba na Kosovu i Metohiji.

/SRNA/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here