BOLJE UČE, TEŽE DOLAZE DO POSLA Evo kako žive i sa čim se BORE ŽENE u Srpskoj

0
472

Prosječna žena u Srpskoj uda se sa 27 godina, a tek koji mjesec kasnije, sa statistički rečeno 27,3 godina, rađa prvo dijete. Ako se razvodi, razvodi se na pragu četrdesete.

Ove, ali i brojne druge statističke podatke, koji oslikavaju kako žive žene u Republici Srpskoj, ali i kakav je njihov položaj i dokle smo stigli kada je u pitanju rodna ravnopravnost, objavio je Zavod za statistiku RS, povodom 8. marta.

Tako smo saznali i da u Srpskoj živi 589.830 žena i djevojčica i da ih ima ih oko pet odsto više nego muškaraca. Kvaka je vjerovatno u tome što žene žive duže – u prosjeku skoro punih 80 godina.

Djevojke češće upisuju fakultete, a još češće ih završavaju, pa je njihovo učešće u broju diplomiranih studenata skoro 58 odsto. Žena je za oko tri odsto više i među masterima i magistrima, ali ih je među doktorima nauka svega 31,5 odsto.

Dobra vijest je da je na poslovima istraživanja i razvoja, angažovano skoro 44 odsto žena. Loša vijest je da je stopa zaposlenosti žena u Srpskoj manja od 30 odsto.

I kada je u pitanju politika i vlast, žene su daleko od ravnopravnosti. Ipak, bolje je nego prije 30 ili 50 godina, jer danas u Vladi RS imamo 37,5 odsto ministarki, a u Narodnoj skupštini RS svaki peti mandat pripada ženi. Na lokalu je neravnopravnost mnogo izraženija, pa u cijeloj RS imamo svega pet žena načelnica opština, što je u procentima 7,8 odsto.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Poznavaoci političkih prilika upozoravaju da čak ni ovi brojevi i procenti ne odražavaju njihovu stvarnu političku moć, koja je minorna.

Centar političke moći je u partijama, a ni u jednoj značajnoj stranci žena nije  predsjednica, niti je u prilici da utiče na donošenje ključnih uloga.

Ni na planetarnom nivou situacija nije mnogo bolja. Prema najnovijem indeksu koji je objavila Svjetska banka, žene širom svijeta ostvaruju samo tri četvrtine zakonskih prava koje imaju muškarci, što ograničava njihovu mogućnost da dobiju ili pokrenu posao i donose ekonomske odluke koje bi bile najbolje za njih i njihove porodice.

– Kada bi žene imale jednake prilike da dostignu svoj puni potencijal, svijet bi bio ne samo mnogo pravedniji, nego i prosperitetniji – rekla je privremena predsjednica Grupacije Svjetske banke, Kristalina Georgieva, povodom Osmog marta.

Osmi mart, koji se kao dan borbe žena za ravnopravnost obilježava već 110 godina, ove godine se slavi pod geslom „Misli ravnopravno, gradi pametno, inoviraj za promjenu”, čime se inovacije žena i djevojčica stavljaju u fokus napora za postizanje ravnopravnosti.

Uz to, insistira se i ravnopravnoj, odnosno izbalansiranoj zastupljenosti muškaraca i žena u svim sferama života.

(Srpskainfo)

PODIJELI