Đokić: Žene uvažavati svih 365 dana u godini

0
485

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić čestitao je ženama u Republici Srpskoj i BiH 8. mart – Međunarodni dan žena, uz poruku da žene u svakom pogledu i na svakom mjestu moraju da budu poštovane i uvažavane svih 365 dana u godini.

U čestitki se navodi da je proslava 8. marta prilika da se još jednom ukaže na dugogodišnje napore i dostignuća u ostvarivanju društvenih prava žena u svijetu i sagleda situacija i primjena normativno-pravnih standarda za ravnopravnost polova u Republici Srpskoj i BiH, saopšteno je iz SP-a.

– Ne samo da je neravnopravnost žena civilizacijski neprihvatljiva i da onemogućava socijalnu pravdu, već društvo koje ne koristi pun potencijal polovine svojih članova, odnosno žena, samo sebe sputava u napretku – dodaje se u čestitki.

Principe rodne ravnopravnosti, kako se navodi, naročito je potrebno primijeniti u oblasti rada i zapošljavanja, zdravstvene zaštite, obrazovanja, ličnog i porodičnog života, zaštite od svih oblika nasilja, učešća u političkom i javnom životu.

Podsjeća se da su se žene kroz istoriju morale boriti i izboriti za prava koja danas imaju, te da je SP ponosna na činjenicu da su upravo žene socijalisti bile te koje su na planetarnom nivou pokrenule pitanje ravnopravnosti žene i što je to rezultiralo boljim položajem žene u društvu danas.

– Ističem značaj čuvene Klare Cetkin, koja je dala veliki doprinos poboljšanju položaja žene, zbog čega su socijalisti ponosni što su začetnici i što podržavaju ove ideale – dodaje se u čestitki predsjednika SP-a.

(Srna)

PODIJELI