Boris Pašalić: Loše rukovođenje dovelo do poslovanja sa gubitkom

0
385

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić kaže da je 52 odsto teritorije Srpske pod šumom i najveći dio i najkvalitetnija šuma u državnom vlasništvu, zbog čega je teško objasniti kako preduzeće koje upravlja takvim resursom posluje sa gubitkom, te da je najlogičnije objašnjenje loše rukovođenje.

Pašalić vjeruje da će više od polovine od 18 šumskih gazdinstava u preduzeću “Šume Republike Srpske” na kraju godine pozitivno poslovati, navodeći da je nemoguće da to postigne dio gazdinstava koja samo za prvih šest mjeseci imaju minus od 500.000 KM i njihovi rukovodioci su zato i promijenjeni.

On navodi da, prema zakonu, šumama upravlja Ministarstvo, ali se, kada se pogledaju pojedina šumska gazdinstva, nameće zaključak da njima upravljaju neki lokalni moćnici, načelnici opština, privrednici ili lokalni šefovi partija.

“Kao ministar ne želim da budem odgovoran za nešto čime ne mogu da upravljam. Taj stav sam iznio na sjednici Vlade Srpske i dobio podršku premijera i svih ministara”, rekao je Pašalić za “Glas Srpske”.

U vezi sa pozivanjem na odgovornost direktora gazdinstava poslije šestomjesečnog obračuna, Pašalić kaže da su posmatrani trendovi u prvih šest mjeseci, ali da su odluke donošene na osnovu poslovanja gazdinstava unazad nekoliko godina.

On navodi da su neka gazdinstva, zbog objektivnih razloga, poslovala sa gubitkom poslije šest mjeseci, ali već na kraju avgusta iskazuju pozitivno poslovanje.

Komentarišući to što niko od direktora šumskih gazdinstava nije odgovorio na javni apel premijera Srpske Radovana Viškovića da se sami povuku sa funkcija, Pašalić navodi da nije očekivao da će bilo ko od njih odstupiti i podnijeti ostavku, te da je njegov stav da sve treba provjeriti i dokazati.

“Da bismo sredili stanje prvo moramo da očistimo svoje dvorište, a tek onda da tražimo šumokradice. Mnogo veću štetu šumama čine oni koji su u `Šumama Republike Srpske`, nego šumokradice, kao spoljašnji faktor”, naglašava Pašalić.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here