Naslovna Magazin POSTALA MEDICINSKI FENOMEN Dea Đurđević presrećna: “Mislila sam da je nemoguće, ali,...

POSTALA MEDICINSKI FENOMEN Dea Đurđević presrećna: “Mislila sam da je nemoguće, ali, ljudi, ja POMERAM RUKU” (VIDEO)

0
572
 

Dea Đurđević je istinski heroj sa voljom od čelika. Lavovski se borila posle teške saobraćajne nezgode u kojoj je otkinuta leva ruka, a lekari su tada rekli da se u medicini njen slučaj definiše kao povreda nastala u ratu.

Dea je tada odlučno rekla: “Pokazaću vam ko sam i koliko sam jaka”. Nakon sedam meseci borbe, dvadeset operacija i brojnih ožiljaka po čitavom telu, voditeljka Televizije “Pink” i dalje ne skida osmeh sa lica. Baš kao kada smo radili intervju. Čuli smo se sa Deom, rekla je “pomeram ruku”, a mi pomislili da se šali s nama. Kada smo stigli na mesto sastanka, bili smo oduševljeni snagom ove žene.

FOTO: V. LALIĆ / RAS SRBIJA

– Ovo mi je druga kuća, kod kuće samo prespavam. Vežbe mi traju oko tri sata. Za mesec i po dana vratila sam funkciju ruke, ako se samo setimo da je meni fizički bila ruka odstranjena. U saradnji sa mnom ceo ovaj napredak koji se može videti uradio je “Fizio tim”. Imala sam dobru volju, a oni sve ostalo. Nisam mogla da pomerim ruku centimentar, sada šaku mogu da pomerim do usta. Išla sam kod mnogih, ali nije bilo rezultata. U ovim slučajevima ono što uradite za godinu dana, to vam je to – kroz osmeh prepričava Dea, koja nije skidala osmeh s lica ni u najtežim trenucima. Bez ustezanja podigla je majicu i pokazala kakvu uspomenu će nositi na taj hladan zimski dan kada je kao i svi mi krenula na posao:

– Nemam deo tricepsa, imam metalne ploče umesto kostiju. Profesor Bumbaširević je povezao ruku, a moji fizijatri su bili takvi stručnjaci da su uspeli da je “probude”. Cilj mi je da za Novu godinu podignem obe ruke uvis, a sada smo negde na pola puta. Mislim da ću za doček moći da đuskam – otkriva svoje želje voditeljka i opisuje momenat kada su joj saopštili da više nikada neće moći da pomeri ruku.

FOTO: V. LALIĆ / RAS SRBIJA

– Bila sam u bolnici, doneli su neke mašine, nisam ništa razumela… Rekli su mi: “Ne živi ruka”. Probali su jednom, drugi, treći put da učine sve da je osetim… Saopštili su mi da ako se treći put ne oseti nikakva kontrakcija, pomeranje, tu je kraj. Onda je došao profesor Bumbaširević koji je rekao: “Hajde koncentriši se, ako si mogla sve da prežiš, daj sve od sebe da pomeriš ruku”. Milimetar sam je pomerila, a on je rekao: “Ako nađeš dobre stručnjake, moći ćeš da pomeriš ruku”. I stvarno je pomeram sada – kaže Dea i dodaje:

– Potrebno je mnogo strpljenja i tolerancije. Uz sve probleme koje imate u određenim momentima imate i strahovite bolove. Ali, onda čuješ ljude koji govore “ajmo, napred” i ti stvarno uradiš ono za šta si mislio da je nemoguće. Znam da taj datum neću slaviti kao drugi rođendan… Ne mogu. Ne pada mi napamet da slavim. Sigurno ću obeležiti na drugi način.

Sigurna je da će napisati knjigu u kojoj će opisati šta joj se desilo:

– Sigurno ću napisati knjigu, mislim da će sve zvučati drugačije kada se stavi na papir. A da li ću da izdam knjigu ili ne? Hoću da ostane meni za uspomenu.

Najveća podrška u životu joj je majka Nensi Dodevski i emotivni partner Mladen Mijatović. Svi su se pitali da li će posle ovakve priče njih dvoje stati na ludi kamen, ali Dea poručuje:

– Nemamo u planu venčanje, imamo u planu da maksimalno razradim ruku. Polako, imam vremena za sve, doći će i porodica na red – kroz osmeh priča voditeljka.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Free WordPress Themes, Free Android Games