Bošnjački ministri tražili da se skine imenovanje Ćuluma za direktora SIPA-e sa dnevnog reda

0
396
Imenovanje Darka Ćuluma za direktora SIPA-e nije se danas našlo pred Savjetom ministara. Da se ta tačka skine sa dnevnog reda zahtjev je svih bošnjačkih ministara potvrdio je ministar bezjednosti BiH Fahrudin Radončić.

Razlog za to je jer žele da se istovremeno razmatra imenovanje direktora i SIPE i OBE. Radončić ne očekuje nesuglasice oko imenovanja mada ne vjeruje da će kadrovska pitanja naći ni na narednoj sjedici Savjeta ministara.

“Dogovorili smo se da u narenih 15 dana izvršimo konsultacije unutar VM ne samo kada je imenovanje direktora SIPE u pitanju nego i obavještajne službe. Gospodin Ćulum je u proceduru kao i neka druga imena a i njemu će se raspravljati kada se steknu politički uslovi”, kaže Fahrudin Radončić ministar bezbjednosti BiH.

Da po pitanju njegovog imenovanja na čelo Agencije za istrage i zaštitu BIH ima raznih priča i konstrukcija kaže i Darko Ćulum. Plasirane su kaže različite informacije samo da bi došlo do diskreditovanja. Ipak Ćulum kaže  oprašta svima.

“Ima raznih priča, raznih konstrukcija jednostavo ovo je zemlja gdje svako može da kaže gdje nikome nije zabranjeno,ima tu ciljanih informacija, predstava u cilju diskreditacija određenih ljudi ne želim po tom pitanju ništa da kažem opraštam svima”, kaže Darko Ćulum.

Takav epilog nisu očekivali delegati SNSD-a. Kako kažu uslovljavanje da se istovrmeno imenuju direktori SIPE i OBE je apsurd. Takvim zahtjevom se kažu vezuju dvije stvari od kojih je jedna završena a druga nije ni počela,jer je konkurs za direktora SIPE odavno završen.

S obzirom na to da će Osman Mehmedagić ponovo biti prijedlog za prvog čovjeka OBE smatraju da bi to  imenovanje moglo dodatno da produži posebno zbog poništavanja Mehmedagićeve diplome pa je upitno da li Mehmedagić zadovojava tehničke uslove za direktora. Ipak iz SDA stiže potvrda da će  Mehmedagić dobiti podršku za tu funkciju.

PODIJELI