Postoje li na aerodromima i graničnim prelazima u BiH termalne kamere za detekciju koronavirusa?

0
450
Virus koji je digao svijet na noge i dolazi iz Kine već bilježi prisustvo širom svijeta. Tako da se danas pojavila vijest da je koronavirus registrovan i u Evropi.

Ono što je bitno za nas, jeste postoji li šansa da se pojavi u BiH?

Kako su poručili iz Instituta za Javno zdravstvo Republike Srpske, šanse da se virus pojavi na našoj teritoriji su veoma male.

“Pratimo dešavanja u Kini svakodnevno. Srpska nema direktne avio linije sa Kinom, a putnici koji napuštaju Kinu do dolaska u našu zemlju već će više puta biti podvrgnuti skriningu na simptome ove infekcije”, ističu u Institutu.

Termalne kamere koje se koriste u Srbiji radi detekcije povišene temperature putnika, u BiH su  komplikovane za objasniti. Posjeduju ih, ali ih ne posjeduju.

S obzirom na to da građani Kine rade na prostoru BiH i Republike Srpske, naročito u Doboju i Stanarima, postoji razlog za opreznost kada se pristupa ovom virusu jer je smrtonosan i za njega nema lijeka.

Pitali smo Graničnu policiju da li posjeduju termalne kamere za detekciju temperature putnika i od njih smo dobili negativan odgovor.

“Obavještavamo Vas da Granična policija BiH ne posjeduje kamere za provjeru temperature putnika koje se koriste zbog korona virusa”, poručili su iz Granične policije BiH.

Nešto slično kao odgovor smo dobili i na Mađunarodnom aerodromu u Sarajevu, gdje su nam poručili da su oni pogrešna adresa, a da posjeduju samo sigurnosne kamere.

“Uređaji koji se koriste za provjeru temperature putnika koriste se od strane institucija koje su nadležne za skeniranje putnika. Oni određuju timove i donose opremu koja je potrebna da se skeniranje putnika vrši. U ovome slučaju to su Federalni i Kantonalni zavodi za javno zdravstvo i Federalni sanitarni granični inspektor na Aerodromu Sarajevo. Molimo da kontaktirate navedenu instituciju za pojašnjenje i odgovor na vaše pitanje”, poručili su sa Međunarodnog aerodroma u Sarajevu.

Sa Aerodroma Banjaluka dobili smo nešto drugačiji odgovor.

“Ukoliko se ukaže potreba po pitanju prevencije i zaštite od širenja navedenog virusa preduzeće Aerodromi Republike Srpske će se ponašati u skladu sa preporukama Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, kao i zahtjevima i propisima Međunarodnih vazduhoplovnih vlasti”, stoji u saopštenju koje smo dobili.

Srbija je pooštrila kontrolu na graničnim prelazima zbog novog koronavirusa, od kog je u Kini oboljelo 400 ljudi i umrlo devet osoba.

Srbija je spremna i za sprovođenje zdravstvenog nadzora na graničnim prelazima, ukoliko Svjetska zdravstvena organizacija danas proglasi virus prijetnjom za globalno zdravlje.

Takođe, ministar Lončar je istakao da je Srbija jedna od rijetkih zemalja koja već ima reagense za utvrđivanje najnovijeg virusa, upravo na Infektivnoj klinici.

PODIJELI