Brnabić: Nikad veća saradnja Srbije i Srpske

0
451
Srbija je od 2014. investirala i na razne načine donirala čak 21.500.000 evra u projekte u Republici Srpskoj koje su kandidovale lokalne zajednice, a samo tokom ove godine 8.750.000 evra za razne projekte, rekla je danas u Trebinju predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić

Ona je, na konferenciji za novinare nakon sjednice vlada Republike Srpske i Srbije, istakla da ovako uspješna saradnja ne bi bila moguća bez izvanrednih rezultatat koje je ostvarila Vlada Republkike Srpske.

“Zato čestitam predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i premijeru Željki Cijanović, kao i njihovom kompletnom timu za postignutu fiskalnu konsolidaciju, budžetsku stabilnost, brojne privredne aktivnosti i porast broja zaposlenih u Republici Srpskoj”, naglasila je Brnabićeva.

Ona je poručila da bez rezultata Vlade Republike Srpske ni bi bilo moguće pokrenuti ovako značajne zajedničke projekte u važnom političkom trenutku za Srbiju.

“Sve jača Srbija – sve jača Republika Srpska! Retko kada je bila ovako važna bliskost i jedinstvo srpskog naroda”, rekla je Brnabićeva.

Ona smatra da je najveći iskorak ostvaren u turizmu, energetici, infrastrukturi i javnoj upravi, te ističe da postoji odlična saradnja i svih bezbjednosnih struktura protiv organizovanog kriminala.

Brnabićeva je najavila da će u oktobru početi realizacije zajedničkog projekta adaptacije i uređenja dijela podzemnog grada Karađorđevića u Malom Zvorniku, te dodala da slijedi realizacija IPA projekta prekogranične saradnje Srbije i BiH – Razvoj aktivnog turizma u Podrinju i Polimlju u vrijednosti od 330.000 evra.

“Očekujemo rezultate ovog konkursa i nadamo se da idemo u realizaciju”, rekla je Brnabićeva.

Ona kaže da je najviše potencijala u energetici, te ističe da je danas potpisan sporazum o saradnji Srbije i Srpske o izgradnji dvije važne hidrocentrale i da se očekuju rezultati realizacije ovih projekata.

Osvrćući se na ulaganja Srbije u Hercegovinu, Brnabićeva je istakla izgradnju magistralnog puta Gacko–Foča, dionica Tjentište–Brod na Drini, kao najznačajniji infrastrukturni projekat, te navela i finansiranje izgradnje vodovodnog sistema u selu Aljci u opštini Bileća, kao i revitalizaciju i adaptaciju Starog grada u Trebinju.

Ona je pomenula da postoje i mnogi drugi projekti kao što su Dom kulture u Nevesinju i obdanište “Srbija” u Trebinju, koje će danas biti otvoreno.

Brnabićeva je podsjetila da je Srbija u Srpskoj učestvovala i u formiranju Fonda solidarnosti za liječenje djece u inostranstvu, koji je pokrenuo Dodik, kao i učešće na bizniz-forumu na Jahorini i energetskom forumu u Banjaluci.

“Vidljiva je znatna aktivnost Republike Srpske i Srbije zbog čega mi je neizmerno drago. Nikada nije bilo veće političke, ekonomske, kulturne, trgovinske, kulturne i sportske saradnje”, konstatovala je Brnabićeva.

SRNA

PODIJELI