“Budi sajber-detektiv”: Edukacija djece o nasilju u vidu interaktivnog kviza!

0
937

Promocija aplikacije “Budi sajber-detektiv”, čiji je cilj edukacija djece, roditelja, nastavnog kadra i drugih profesionalaca o različitim oblicima digitalnog nasilja nad djecom, koje posljednjih godina bilježi ogroman porast, održana je danas u Sarajevu.

Šef kancelarije Međunarodnog fonda solidarnosti /MFS-EMMAUS/ u Sarajevu Amela Efendić rekla je  da se promocija aplikacije organizuje u okviru projekta “Razvoj Smjernica za prevenciju nasilja nad djecom u BiH prilagođenih djeci”, kojeg finansira EU, a sprovodi MFS-EMMAUS, uz podršku Unicefa.

“Kod nas se ne pridaje dovoljno pažnje bezbjednosti djece od svih oblika nasilja u digitalnom svijetu, jer smo fokusirani na sve druge probleme u BiH”, rekla je Efendićeva i dodala da djecu zapostavljaju i obrazovni sistem, ali i roditelji koji imaju mnogo obaveza, a koji misle, da im je dijete bezbjedno ako je u kući.

“Budi Cyber-detektiv!” – Sigurno dijete

Ona dodaje da roditelji nisu ni svjesni koliko su njihova djeca izložena raznim oblicima digitalnog nasilja dok su na internetu i kakve psihološke posledice to ostavlja na najmlađu populaciju, navodeći podatak da djeca dvije trećine svog slobodnog vremena provode na internetu.

“Do sada smo imali smjernice za profesionalce vezane za zaštitu djece od raznih oblika nasilja, ali je digitalno nasilje iz nekog razloga bilo svrstavano pod ostalo nasilje, tako da smo sada, uz podršku međunarodnih organizacija, realizovali aktivnosti koje se uklapaju u naše dvadesetogodišnje programske aktivnosti na zaštiti djece od nasilja”, navela je Efendićeva.

Ona je rekla da, iako ne postoje pouzdani statistički podaci za BiH, koji bi mogli ukazivati na tačan broj slučajeva zlostavljanja ili uznemiravanja djece putem interneta, posredstvom internet “SOS linije” Međunarodni fond solidarnosti je od 2010. godine zabilježio preko 700 prijava različitih oblika zloupotrebe sadržaja i eksploatacije djece, uključujući i prijave seksualnog zlostavljanja djece u digitalnom okruženju.

S ciljem jačanja aktivnosti prevencije nasilja nad djecom, te ohrabrivanja djece, mladih, roditelja, profesionalaca i šire javnosti da u većoj mjeri doprinesu identifikovanju i prijavljivanju slučajeva nasilja nad djecom, Međunarodni fond solidarnosti je realizovao onlajn edukativni kviz “Budi sajber-detektiv” u kome je tokom šest sedmica učestvovalo 850 djece uzrasta 12 do 18 godina.

Aplikacija je kreirana kao onlajn kviz, koji se sastoji od dva segmenta koji se mogu koristiti za početnu provjeru znanja, te nakon realizacije edukacije za provjeru stečenog znanja, onlajn na društvenim mrežama, ali i oflajn za realizaciju u okviru redovne nastave ili kućnim računarima.

Tokom promocije poručeno je da su publikovanje, javna promocija i distribucija promotivnih sadržaja u široj javnosti i profesionalnoj zajednici, doprinos jačanju postojećeg sistema dječije zaštite u BiH, s ciljem adekvatnog odgovora na sve poznate oblike nasilja, eksploatacije i zanemarivanja djece.

Promociji, koja je organizovana u prostorijama Delegacije EU, osim djece i mladih, prisustvovali su i predstavnici relevantnih institucija, međunarodnih i organizacija civilnog društva iz BiH, te stručnjaci u ovoj oblasti.

Više o pravilima učešća pročitajte ovdje.

(Srna)

PODIJELI