Čarli Čaplin, simbol filma 20. vijeka

0
369

Filmski glumac, režiser, scenarista i producent ser Čarls Spenser Čaplin (1889-1977), poznat kao Čarli Čaplin, jedan od najvećih umjetnika u istoriji filma, rođen je 16. apila 1889. godine.

Iz rodne Velike Britanije, 1910. godine otišao je u Sjedinjene Države. Prvo je igrao u filmskom burleskama Maksa Seneta, ali se brzo osamostalio i stekao svjetsku slavu likom sentimentalnog klovna-skitnice.

Njegov humanizam, izgrađen u vrijeme teške mladosti, učinio je da svima postane jasna snaga filmskog govora u afirmaciji univerzalnih ljudskih vrijednosti.

Iako nije bio politički angažovan, njegov filmski opus bio je dovoljan razlog da u vrijeme antikomunističke histerije u Sjedinjenim Državama postane žrtva američkog republikanskog senatora Džozefa Makartija.

Zbog toga je 1952. emigrirao u Švajcarsku, gdje je i umro 1977. godine.

Tokom 40 godina snimio je 75 kratkih i dugometražnih filmova, a 1972. dodijeljena mu je nagrada Oskar za životno djelo.

Filmovi: “Idila u polju”, “Pasji život”, “Mirna ulica”, “Hodočasnik”, “Dječak”, “Potjera za zlatom”, “Cirkus”, “Svjetlosti velegrada”, “Moderna vremena”, “Veliki diktator”, “Gospodin Vedu”, “Jedan kralj u Njujorku”, “Svjetlosti pozornice”, “Grofica iz Honkonga”…

Čaplinov “Veliki diktator”, mračna satira o nacističkom zločincu Adolfu Hitleru, dospjela je i do samog Berlina. Hitler je pokušao da odgleda film do kraja, ali je bijesan napustio projekciju.

Čarli Čaplin je simbol filma 20. vijeka, ali i filma uopšte.

/SRNA/

PODIJELI