Čeka nas blaga zima sa kratkim periodom ekstremne hladnoće

0
1268

Ako se ostvare prognoze britanskih meteorologa, onda bi predstojeća zima na našem području mogla biti malo toplija, ali sa obimnijim padavinama, uglavnom kišnim.

Američki stručnjaci za klimatske promjene tvrde da će Zemlju uskoro pogoditi do sada najjači i najrazorniji “El Ninjo”, a naši meteorolozi najavljuju blagu zimu sa kratkim periodom ekstremne hladnoće.

Meteorolozi ocjenjuju da će novi “El Ninjo” biti mnogo opasniji od onog koji je harao svijetom 1997. godine i usmrtio više od 23 hiljade ljudi, a materijalna šteta je tada premašila 45 milijardi dolara.

Meteorolozi su saglasni da će ovogodišnji “El Ninjo” zaobići naš region, ali da će se indirektne posljedice, ipak, i ovdje osjetiti.

“El Ninjo” je velika prirodna nepogoda koja je izazvana klimatskim promjenama i prekomjernim zagrijavanjem mora i okeana, pogotovo na području istočnog Pacifika.

Površinska temperatura tog okeana konstantno raste već mjesecima, tako da je prosječna temperatura zabilježena ovih dana u vodama u blizini Perua veća za gotovo dva stepena Celzijusova i znatno viša nego u istom periodu 1997. godine, kada se desio razorni “El Ninjo”.

Naučnici su uvjereni da će novi udar uskoro stići, ali nisu sigurni sa kojom će snagom udariti. Najavljeno je da će to biti poznato za mjesec dana, poslije svakodnevnog mjerenja temperature mora u istočnom Pacifiku.

Već sada je izvjesno da će ovogodišnji “El Ninjo” donijeti neuobičajeno suvu i hladnu zimu na sjeveru Evrope. Zapadni i centralni dio SAD, kao i Јužnu Ameriku očekuju obilne padavine. Tako bi, poslije višegodišnje suše, kiša uskoro mogla da natopi i Kaliforniju.

Ako se ostvare prognoze svjetskih meteorologa i stručnjaka za klimatske promjene, predstojeći “El Ninjo” bi mogao donijeti nezapamćene suše i velike šumske požare Aziji i Australiji. Centralnu i južnu Evropu će ovaj put, najvjerovatnije, poštedjeti.

Prema najavama britanskog “Met ofisa”, pojačana aktivnost “El Ninja” očekuje se i na Atlantiku. Na tom području predviđa se veći broj ciklona zbog toplijih okeana.

Zbog toga će sa zapada i do naših krajeva češće dolaziti ti cikloni, donoseći češću i obimniju kišu, naročito u Hercegovini.

Ako se ostvare te prognoze britanskih meteorologa, onda bi predstojeća zima na ovom području mogla biti malo toplija, ali sa obimnijim padavinama, uglavnom kišnim.

– Tokom zime biće mjestimično i kraćih razdoblja sa ekstremno niskom temperaturom i obilnijim snježnim padavinama – kaže meteorolog u Hidrometeorološkom zavodu Republike Srpske Milica Đorđević.

Ona naglašava da se zbog klimatskih promjena praktično svakodnevno mijenjaju vremenske prilike i da je u takvim uslovima nezahvalno davati dugoročniju vremensku prognozu.

Ipak, izvjesno je da je svaki dan atmosfera sve toplija i da će se zbog toga i na ovom našem području u narednom periodu često smjenjivati periodi ekstremno sušnog i vrlo kišovitog vremena.

– U narednom periodu biće sve toplije vrijeme. Zime su već sada blage, ali u narednom periodu očekujemo da u kratkom vremenskom periodu tokom zime bude desetak dana sa ekstremno niskom temperaturom i obimnim snježnim padavinama, a onda opet znatno toplije – pojašnjava Đorđevićeva.

Najkraće rečeno, u bliskoj budućnosti nas očekuje znatno toplije vrijeme od prosjeka sa češćom pojavom ekstremnih vremenskih nepogoda.

U posljednjih 15 godina se u svijetu udvostručio broj prirodnih katastrofa. Ništa nas bolje ne očekuje ni u budućnosti jer se u razvijenim zemljama samo deklarativno zalažu za smanjenje emisije štetnih gasova.

Na taj način direktno podstiču klimatske promjene iako je i laiku jasno da su štete od vremenskih nepogoda mnogo veće od koristi koju ostvare u nekim kompanijama prekomjernim zagađivanjem atmosfere.

Industrijski najrazvijenije zemlje biće sigurno i najodgovornije za sve posljedice prirodne katastrofe koje će izazvati predstojeći “El Ninjo”.

Stručnjaci predviđaju da će “El Ninjo” uticati na klimu na našoj planeti sve do ranog proljeća 2016. godine. RTRS

PODIJELI