Usorac-MOGUĆNOST IZVOZA MLIJEKA POVEĆAĆE PRIMARNU PROIZVODNJU

0
868

 

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača-mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac izjavio je da će izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda, koji je od danas omogućen za četiri mljekare iz BiH, doprinijeti povećanju primarne proizvodnje.
“Nakon šest loših godina, dvije poplavne i četiri sušne, očekujemo poboljšanje i ozbiljniji zamah naredne godine u govedarstvu i mljekarstvu”, rekao je Usorac za Srnu.

Usorac je podsjetio da je ove godine u Republici Srpskoj bilo viškova sirovog mlijeka i ograničenja otkupa.

“Mogućnost izvoza donosi stabilno tržište, a otvaraju se i koridori za Tursku i Rusiju, što će dovesti do potražnje mlijeka”, rekao je on.

On naglašava da mljekari u BiH imaju dovoljne količine mlijeka za domaće tržište i izvoz.

Usorac kaže da je proizvodnja mlijeka u Republici Srpskoj desetak godina stabilna.

“Naša dnevna proizvodnja iznosi oko 300.000 litara mlijeka, a od toga oko 180.000 do 190.000 litara otkupljuje mljekara `Mlijekoprodukt` iz Kozarske Dubice”, rekao je Usorac.

Prema njegovim riječima, u Srpskoj se godišnje proizvodi 100 miliona litara mlijeka, što je polovina ukupne proizvodnje u BiH.

“Mlijekoprodukt” iz Kozarske Dubice, sarajevski “Milkos”, Mljekara “Livno” i “Megle mljekara” iz Bihaća moći će svoje proizvode izvoziti u EU jer se nalaze na listi koju je objavila Evropska komisija, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Četiri mljekare će od danas moći nesmetano izvoziti svoje proizvode u zemlje EU, ali isto tako i provoziti svoje proizvode preko teritorije EU na druga tržišta. /Srna/.

PODIJELI