VEČERNJE NOVOSTI IZ PRNJAVOR: SRPKINJU I UKRAJINCA SKUĆILI ZA 16 DANA

0
2428

U selu Mračaj, kod Prnjavora, komšije se udružile i pomogle Petru (58) i Bogdani Dereh (47). Žive sa ćerkom u kućerku iz 1929. godine, useljenje u novi dom do zime

GRADNjOM još jedne kuće socijalno ugroženoj porodici, vredni i širokogrudi Prnjavorčani ispisuju novu priču za primer iz humanosti i dobročinstva.O tome, u ovdašnjem selu Mračaj, pod tek podignutim krovom svedoče i dve istaknute zastave – srpska i ukrajinska, gde meštani Srbi i Ukrajinci zajednički grade dom Petru (58) i Bogdani (47) Dereh. Ovaj bračni par, Ukrajinac i Srpkinja, sa ćerkom žive u trošnom kućerku izgrađenom još 1929. godine.

Kuća je podignuta sa takozvane prve ploče, koja je, pod teretom besparice, prvu ciglu čekala punih 12 godina. Sve dok nedavno akciju nisu pokrenuli i sa dr Sinišom Gatarićem, načelnikom opštine, ugovorili Branko Deket, odbornik iz reda nacionalnih manjina u Skupštini opštine, i Nebojša Davidović, predsednik Saveta MZ Mračaj-Otpočivaljka.

– Petar je naš čestiti komšija – ističu Deket i Davidović. – Inače, on je demobilisani borac iz proteklog otadžbinskog rata, koji živeći od zemljoradnje u trošnoj kućici teško sastavlja kraj sa krajem. Uz pomoć načelnika Gatarića i opštinskih vlasti, odlučili smo da mu podignemo dom vredan dostojnog života.

Vrednim i plemenitim Mračajlijama u pomoć je pritekao i prvu ciglu ugradio 75-godišnji Stefan Bjeloskurski. Reč je o Poljaku, komšiji iz susednog sela Čorle.

– Kuću smo, sa prizemljem, spratom i krovom, izgradili za samo 16 radnih dana. Niko od nas ni majstora ni šegrta za svoj rad nije uzeo ni feninga. A radilo se udarnički i od srca, darujući u materijalu i novcu – kaže za “Novosti” starina Stefan, jedan od glavnih majstora u podizanju doma Derehovih.

Zbog gradnje novog doma solidarnosti zadovoljstvo nije krio ni čelni čovek prnjavorske opštine, dr Siniša Gatarić, podsećajući da su nedavno plemeniti meštani uz pomoć opštine izgradili tri kuće socijalno ugroženim u Ilovama, kao i u Crkvenoj kući majci poginulog borca.

– Sledi ugradnja već pripremljene stolarije. Sve ćemo učiniti da, uz pomoć ovih meštana za ponos, u novi dom Petra i njegovu porodicu uselimo pre zime – najavio je načelnik Gatarić, prilikom obilaska gradilišta.

DESETORO

PETAR se priseća da ih je u sada trošnoj kućici nekada živelo čak desetoro, braće i sestara. Godinama je već sam sa svojom suprugom i jednom kćerkom, dok mu se je druga udala u Prnjavor.

– I moja je neizmerna želja da se u novi dom uselimo pre zime. Ova akcija opštinskih vlasti, komšija Srba i ostalih, daju mi za pravo da nisam pogrešio što se nisam pomerio sa svog pradedovskog ognjišta. Naprotiv – ističe gotovo suznih očiju vidno ganut dobročinstvom Petar Dereh.

* Zastave na novoj kući u Mračaju

PRIMER

NEBOJŠA Davidović, predsednik Saveta MZ Mračaj-Otpočivaljka, ne krije da su Mračajlijama za primer za pokretanje ove humanitarne akcije bili žitelji prnjavorskih Ilova, koji su izgradili tri kuće solidarnosti, za šta ih je kompanija “Novosti” nagradila priznanjem u svojoj tradicionalnoj akciji “Najplemenitiji podvig godine”. N.Đurić –Večernje novosti

PODIJELI