Čekaju nas dva VRELA dana, a evo kada će biti VRHUNAC

0
937

Ako u naredna tri dana ne budete znali šta da radite – pravac na sunčanje! U Srbiji će biti zabeležene jako visoke temperature za ovo doba godine, rekli su iz Hidrometeorološkog zavoda Srbije.

– Sutra i prekosutra se očekuju temperature čak do 27 stepeni Celzijusa – kaže za “Blic” Nedeljko Todorović iz RHMZ-a.

On kaže da će se živa u termometru kretati između 24 i 27 stepeni, a da će petak biti najtopliji dan.

– Za vikend se očekuje manji pad temperature koja će se kretati između 16 i 21 stepen, ali su i te temperature iznad proseka za ovo doba godine – navodi Todorović.

U petak čak do 27 stepeni Celzijusa!

 

Kako kaže, novog snega neće biti, a sneg koji se još uvek nalazi na visokim planinskim vrhovima istopiće se u narednih nedelju dana.

Kome će smetati leto u aprilu?

Zbog iznenadnog skoka temperature, pitali smo potparolku Hitne pomoći, Nadu Macuru, ko sve treba da obrati pažnju u ovom trenutku i kako da zaštitimo svoj organizam zbog nagle promene.

– Osobe koje treba da obrate pažnju su neurološki pacijetni, psihijatrijski i kardioloski  bolesnici. Osobe koje imaju psihijatrijska oboljenja, trebalo bi da povedu računa, jer zbog velike oscilacije u temperaturi mogu ući u fazu blage razdražljivosti i agresije – rekla je Macura.

Ona je takođe dodala, da treba da se pripaze i osobe koje imaju problem sa cirkulacijom, jer se na visokoj temperaturi krvni sudovi šire, pa može doći do bolova kod proširenih vena i kapilara.

– Čim krene lepo vreme, ljudi vole da okopavaju bašte, sređuju dovrišta, penju se na krovove.. Zbog neprilagođenosti organizma prouzrokovane pomeranjem sata, savetujem što češće odmaranje. Šetajte ujutru i predveče, a sredinu dana iskoristite za odmaranje – savetuje Macura i dodaje da se to posebno odnosi na starije osobe i hronične bolesnike.

Rekordne temperature iz 1952.

Sutrašnjih 25 stepeni ipak će biti daleko od rekorda koji je zabeležen pre više od šest decenija. Sada već davna 1952. ušla je u istoriju po visokim temperaturama koje su izmerene 30. marta. U Beogradu je tada bilo 30 stepeni, u Nišu 34,5 a u Leskovcu čak 35,5!

PODIJELI