Čist vazduh u BiH – jedan od uslova EU

0
1000

BiH ne može u EU bez čistog vazduha. Još jedan je od uslova koja se postavljaju Bosni i Hercegovini. EU direktive, resornim ministrima, lično je prenio prvi čovjek Energetske zajednice.

“Zagađenje vazduha je veliki problem u BiH, pravni poredak Energetske zajednice, u ovom momentu još nije obavezujući, ali zbog direktive o velikim ložištima, koja stupa na snagu u 2017. BiH donijela je nacionalni plan o smanjenju emisija i sad mora da ga poštuje”, naglasio je Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice.

Da se sa smogom u vazduhu bore i velike evropske prestonice govori i činjenica da je u Parizu, nedavno, bio zabranjen izlaz iz kuća. To je bio i glavni argument entitetskih ministara da se od BiH ne može očekivati mnogo kada je u pitanju brzina ispunjavanja zadatih direktiva.

“Možda neke direktive se primjenjuju kada je u pitanju direktiva zaštite vazduha, što i mi činimo, ali pogledajte njihove rijeke, Temzu, Senu, Rajnu, oni imaju evropsko zakonodavstvo gdje su granične emisije strogo određene, jeste li pogledali njihove rijeke, nije sve to tako bajno”, istakla je Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

“Taj sljedeći ministarski sastanak po pitanju okoliša trebao bi da se bavi pitanjima goriva, odnosno kvalitetom goriva u ovim velikim ložištima”, rekla je Edita Đapo, ministar životne okoline i turizma FBiH.

O zagađenosti vazduha i energetskom sistemu govoriće se na velikoj ministarskoj konferenciji koja bi trebala da se održi početkom godine. Tada će biti jasnija i pozicija BiH kada je u pitanju prebacivanje velikih ložišta na obnovljive izvore goriva koji bi bili i glavna viza za ulazak bh. vazduha u EU.

atv

PODIJELI