Članovi CIK-a traže zaštitu zbog prijetnji

0
288

Centralna izborna komisija BiH juče je saopštila da će bezbjednosnim agencijama u BiH uputiti dopis kojim će biti zatražena procjena bezbjednosti članova CIK-a s obzirom na, kako ističu u ovoj instituciji, brojne prijetnje koje su im upućene.

Članovi Komisije su na današnjoj sjednici konstatovali da se plaše za svoju bezbjednost, a Irena Hadžiabdić, član CIK-a, najavila je zaštitu svojih prava i sudskim putem. Ona je na sjednici kazala da su CIK i njegovi članovi izloženi neprekidnim napadima s ciljem rušenja njihovog ugleda.

“Već mjesecima, tačnije od januara, preživljavam golgotu, čak je i zdravlje pojedinih članova moje porodice narušeno. Na mom Facebook profilu emitovana je pornografija, a dobila sam na stotine prijetnji”, kazala je Hadžiabdićeva. Dodala je kako je odlagala tužbe jer nije željela da se sretne u sudu s tim osobama, ali je shvatila da to mora učiniti radi svog integriteta, ali i integriteta CIK-a.

CIK se oglasio i saopštenjem za javnost, u kojem se ističe da odluke donosi samo i isključivo na osnovu činjenica i dokaza, a ne na osnovu populističkih izjava nekompetentnih pojedinaca.

“Pozivamo sve aktere u izbornom procesu da činjenice i dokaze o eventualnom kršenju zakona dostave nadležnim institucijama”, dodaje se u saopštenju i ističe da propagandu vode pojedini mediji, politički subjekti i članovi akademske zajednice iznoseći paušalne i neodgovorne ocjene, koje nisu u skladu ni sa kakvim standardima i kodeksima ponašanja.

Na sjednici je CIK prihvatio i inicijativu člana Komisije Suada Arnautovića da se ova institucija javno izjasni u vezi s velikim brojem optužbi na račun njenog rada u toku izbornog procesa.

CIK je odbacio kao neosnovan prigovor Saveza za pobjedu (SzP) u postupku utvrđivanja odgovornosti za kršenje izborne tišine Milorada Dodika, kandidata SNSD-a za člana Predsjedništva BiH iz RS. SzP je dostavio CIK-u 7. oktobra prigovor na kršenje Izbornog zakona u vezi sa Dodikovim intervjuom za “Sputnjik”. SNSD i Dodik su u izjašnjenju negirali bilo kakvu odgovornost za to što je “Sputnjik” razgovor emitovao u vrijeme izborne tišine, koja, prema Izbornom zakonu BiH, počinje 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta i okončava se po njihovom zatvaranju. CIK je ocijenio da politički subjekt ne može uticati na to kada će mediji objaviti neku informaciju i odbio prigovor SzP-a.

CIK je odbacio i pet zahtjeva za ponovljeno brojanje na određenom broju biračkih mjesta, ističući da su preuranjeni i da su ih podnijeli neovlašteni subjekti. Ukupno je dosad odbijeno tridesetak zahtjeva za ponovljeno brojanje.

Usvojen je i zaključak o pokretanju postupka protiv 51 političke stranke u vezi s njihovim finansijskim poslovanjem.

Branko Petrić, predsjednik CIK BiH, rekao je da je počelo brojanje glasova pristiglih poštom iz inostranstva te dodao da će potvrđeni rezultati izbora biti prezentirani 7. novembra.

( Nezavisne )

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here