Venecija bi mogla biti potopljena do kraja vijeka

0
303

Venecija, bazilika u Akvileji, Tir ili Efez, mjesta na Mediteranu s popisa svjetske baštine, ugrožena su rastom nivoa mora, navodi se u studiji objavljenoj u utorak u Nature communications.

Studija koju su uradili naučnici sa Univerziteta Kiel u Njemačkoj i Sautempton u Engleskoj, sadrži indeks kulturnog blaga po nivou ugroženosti zbog klimatskih promjena koje im prijete do kraja vijeka.

Prema tom indeksu, Venecija i njena laguna, zatim renesansni grad Ferrara, renesansni gradić i bazilika patrijarha Poponea u Akvileji u Italiji na vrhu su popisa.

Smještena su na mjestima gdje je posebno velika prijetnja rasta nivoa voda Jadranskog mora, navodi se u saopštenju Univerziteta u Sautemptonu.

Venecija tone u lagunu 10 centimetara svakog vijeka zbog rasta nivoa mora “što je posljedica progresije delte i slijeganja sedimenata”, upozorio je UNESCO.

U 20. vijeku, Venecija je izgubila dodatnih 10 do 13 centimetara zbog industrije koja je iskorištavala podzemne vode.

Arheološki ostaci grada Tir u Libanu, cjelokupno arheološko nalazište Tarragone u Španiji kao i Efeza u Turskoj, najugroženiji su zbog erozije obale.

Prema toj studiji, potapanje prijeti 37 mjesta na Sredozemlju, a erozija 42.

Do kraja vijeka, navodi se dalje u studiji, samo dva mjesta na Sredozemlju, a to su Medina u Tunisu i arheološki kompleks Ksant Letoon u Turskoj, izbjeći će prijetnje potapanja ili erozije.

Pred tim mjestima uvrštenima na UNESCO-ov popis svjetske baštine “brojni su izazovi” kako bi se ona prilagodila učincima rasta novoa mora, ističe Seli Braun sa Unoverziteta Sautempton.

(jutarnji.hr)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here