Članovi omladinskog centra iz Finske posjetili ergelu “Vučijak” Foto galerija

0
769

Ergelu lipicanera “Vučijak” juče je posjetilo dvadeset članova omladinskog centra “Anjala” iz Finske, u okviru boravka u Banjaluci, gdje će  učestvovati u takmičenju u preponskom i dresurnom jahanju. Takmičenje organizuje Konjički klub “Čokorska polja” a biće održano 30. juna.

Posjeta članova konjičkih klubova i uzgajivači konja Republici Srpskoj organizovan je kroz projekat “Of course my horse” koji finansira EU u sklopu programa Erasmus plus.

Jeni Suhonen, uzgajivač pasmine finski konj i izlagač, zaposlena u omladinskom centru “Anjale”, vođa je grupe posjetilaca koji su boravili na ergeli. Nakon obilaska ekonomije i konja na pašnjacima i štalama, nije krila oduševljenje posjetom i onim što je vidjela.

 

“Ostajemo ovdje sedam dana i sretna sam što sam imala priliku da vidim sve ovo, jer mi nemamo ovako nešto. Imamo dvadeset ljudi u grupi i oni su svi oduševljeni. Naučili smo mnogo toga o konjima ali i o kulturi vaše zemlje i imamo plan da ponovo dođemo, a mi ćemo organizovati takođe posjetu u Finskoj početkom avgusta i nadamo se da ćemo biti dobri domaćini kao što ste i vi ovdje” kazala je Suhonen.

Predsjednica udruženja “Pomozimo djeci” iz Banjaluke, Maja Balaban Lolić, istakla je da grad Kouvola, sa kojim se uspostavljena saradnja, između ostalog ima i Finsku pravoslavnu crkvu i zainteresovan je za saradnju sa manjim opštinama u RS, a Prnjavor predstavlja jednu od poželjnih destinacija, jer je i veličinom sličan ovom finskom gradiću.

“Posjetioci su oduševljeni lipicanerima i ergelom “Vučijak” ali i brdskim bosanskim konjima, koje su imali priliku da vide. To nam svakako daje vjetar u leđa da nastavimo saradnju i radimo na novim projektima” kazala je Balaban Lolić.

 

Viši stručni saradnik za stočarstvo, Saša Dragičević, domaćin je posjete ljubitelja i uzgajivača konja iz Finske ispred resornog ministarstva.

“Naši gosti su htjeli da se upoznaju sa načinom uzgoja konja kod nas, pa smo ih direktno upoznali sa uzgojem pasmine lipicanera na našoj jedinoj i najvećoj ergeli “Vučijak”. Ove sedmice ćemo organizovati još prezentacija o resursima kada su u pitanju konji u RS i mislim da ćemo na najbolji način zadovoljiti njihova interesovanja iz ove oblasti” istakao je Dragičević.

Rukovodstvo ergele “Vučijak” pored redovnih aktivnosti na ekonomiji, tokom cijele godine uspješno realizuje i posjete za ljubitelje ovih plemenitih životinja, što svakako pomaže da se za turistički biser opštine Prnjavor daleko čuje. (Marijan Popadić)

Radio Prnjavor /prnjavorlive.info/

 

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here