CRTANJE NOVIH GRANICA: Mijenjaće se karta Evrope!

0
8401

Evropa će do 2035. godine prema prognozama ruskih stručnjaka, na osnovu dokumenata američke CIA-e, ruske službe GRU i ekspertskih grupa sa Zbignjevom Bžežinskim i Samjuelom Hantigtonom na čelu, pretrpjeti ogromne promjene u vidu pisanja novih granica i država.

Teritoriju BiH podijeliće Srbija i Hrvatska. Da bi se umirila Turska, nastaće Velika Albanija koju će činiti Albanija, Kosovo, teritorija koju Albanci nazivaju preševska dolina i dio zapadne Makedonije.

Mađarska će povratiti dio svoje nekadašnje teritorije u Rumuniji i sjevernom Banatu. Poljska će morati da se odrekne dijela teritorija poslije novih sporazuma između Rusije i Njemačke. Bjelorusija će nestati i postaće dio Rusije, kao i dijelovi baltičkih država i Ukrajine. Smatra se i da Rusija neće moći da zadrži Čečeniju i Dagestan.

Po njima će Škotska poslije referenduma proglasiti nezavisnost, što će podstaći ujedinjenje Irske.

Katalonci i Baski će proglasiti nezavisnost od Španije, a posljedica će biti raspad multikultularizma u Francuskoj. Oko Marselja će nastati islamska država, a oblast Loren sa centrom u Strazburu priključiće se Njemačkoj, dok će Korzika proglasiti nezavisnost.

Raspašće se Belgija, a Flamanci će se priključiti Holandiji. Italija će se raspasti na bogati sjever i siromašni jug, a Sardinija i Sicilija će proglasiti nezavisnost.

Slobodan Marković, vanredni profesor na Fakultetu političkih nauka, ukazuje da su se ruski stručnjaci ogradili da će promjene zavisiti od socijalne i političke nestabilnosti.

“Ako se uporede karte Evrope 1910. i 1920. godine vide se ogromne promene jer su nestala četiri carstva. To niko nije mogao predvideti”, kaže on.

Marković kaže da se iza ove karte kriju politički interesi, a ne ozbiljna analiza.

“Njemačka i Rusija dobijaju teritorije, ali Rusija i gubi teritoriju. Promjene u 20. vijeku događale su se poslije Prvog i Drugog svjetskog rata i poslije hladnog rata. Kod nas su se promjene dogodile poslije hladnog rata. Postoji mogućnost i da se sada stvore nove države. Na primjer, ustavom Velike Britanije to je dozvoljeno. U Belgiji se razgovara po klubovima o promjenama granica te zemlje. U nekim zemljama i neće doći do velikih promjena. Ako se Škotska otcijepi ona će ipak ostati u nekoj vezi sa Velikom Britanijom”, tvrdi Marković za Politiku.
Marković kaže da ako se u zapadnoj Evropi dogodi promjena granica na osnovu dogovora, to će da postane model i misli da je nemoguće da u okolini Marselja nastane islamska država i da se oblast Loren u Francuskoj priključi Njemačkoj.

Predrag Marković, istoričar, smatra da je ova karta kao igra riziko i da se samo kod nas mijenjaju granice.

“Jugoslaviji su prekrajane granice uprkos Helsinškoj povelji. To se dogodilo još u Nagorno Karabahu, Osetiji, Abhaziji. Na Kosmetu je promijenjena granica, a za Makedoniju se to ne može reći jer ona ne postoji kao funkcionalna država. U Bosni i Hercegovini dva entiteta su ravnodušna prema promjenama granica. Moguće je da se Škotska otcijepi i da Albanija promeni granicu”, kaže on. /telegraf/

PODIJELI