Crvena ruža ljubav, žuta prijateljstvo: Bliži se 8. mart šta znate o cvijeću?

0
1517

Svaki cvijet je predivan na svoj način, ali odabrati savršeno cvijeće za nekoga, za neki praznik ili najveći dan vašeg života, kao što je vjenčanje ili rođenje djeteta, nije nimalo lak zadatak.

Iako je danas moguće na razne načine prenijeti poruke ili skrivena osjećanja, ipak je to ponekad najbolje uraditi preko cvijeća. Cvjećarke uglavnom znaju simboliku i savjetuju dame ili gospodu kada nekome namjene cvijeće za poklon.

Pošto se bliži Dan žena, 8. mart, ai inače kako biste bili što bolje upućeni, saznajte što koji cvijet znači i kakvu poruku šalje, piše “Kurir“.

Na primjer, lavanda ima divnu boju i možete obožavati njezin miris, ali smatra se da nije prikladna za vjenčanja jer simbolizira nepovjerenje.

Crvena ruža
Samo jedna crvena ruža obično simbolizira ljubav, ali ako dobijete ružu u tamnocrvenoj boji, to bi moglo značiti da darodavac vjeruje da ste stidljivi i da vam treba podstrek za više samopouzdanja.

Žuta ruža
Simbolika žute ruže može označava uživanje ili ljubomoru, ili da neko želi vam bude samo prijatelj.

Uvela ruža
Nema mnogo dileme šta znači kada dobijete uvelu ružu: “Ne želim te vidjeti nikada više.”

Karanfil
Prelijepi karanfili mogu simbolizirati bogatstvo, ali i prenijeti dosta poruka. Ružičasti – “nikada te neću zaboraviti”, bijeli – nevinost (zato su česta dekoracija na vjenčanjima), crveni – “moje srce kuca za tebe”.

Žute krizanteme
Buket žutih krizantema je najbolji poklon da nazdravite nekome ili mu čestitate, ali u viktorijansko vrijeme simbolika ovog cvijeća bila je potpuno drugačija. To je bio simbol uvrede.

Narcis
Danas se žuti narcisi koriste kao simbol u kampanjama za podršku u istraživanjima liječenja karcinoma, ali nekada davno koristili su se da izraze divljenje. Narcis može značiti i novi početak.

Bijela ohrideja
Elegantan cvijet za elegantnu damu. Ovo se naročito odnosi ako ste ovaj nježni cvijet namijenili dami koja je starija od vas. To znači da se divite njenom šarmu i gracioznosti.

Zumbul
Ovaj divan cvijet prije mnogo stoljeća bio je povezan s grčkim bogom Apolonom. Darivan je nekome prije nego što bi istrčao maraton ili krenuo na dug put. Žuti zumbul je također darivan za iskrenu ispriku.

Buket gerbera i ruža
Kombinacija ovog divnog cvijeća bila je popularna tijekom viktorijanskog razdoblja, ali i danas. Ukoliko dobijete ovakav buket, budite ponosni, jer neko želi vam poruči da ste graciozni i neodoljivi. Također možda da simbolizira i tajnu ljubav ili prošnju.

Ljiljan
Ukoliko dobijete ljiljan, netko vam želi poruči da ste lijepi! Međutim, to ovisi i od koga ste dobili ovaj divan cvijet. Nekada davno ovaj nježni cvijet nije imao pozitivnu simboliku.

Suncokret
Ako darujete nekome žuti suncokret, trebate znati da simbolizira snagu, zajedništvo, ponos i divljenje.

Kala
Ovaj cvijet šalje poruku elegancije i luksuza.

Anemona
Iako je ovaj cvijet vesele boje i nije zahtjevan za uzgoj, ipak kažu da simbolizira napuštanje.

Božur
On simbolizira sretan ulazak u brak.

Jorgovan
Ovaj cvijet opjevan u mnogim pjesmama šalje i poruku prve zaljubljenosti. /bh-index/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here