Crveni krst Prnjavor sutra organizuje akciju dobrovoljnog darivanja krvi

0
757

Opštinska organizacija Crvenog krsta Prnjavor organizuje treću ovogodišnju redovnu akciju dobrovoljnog darivanja krvi, akcija je zakazana za 23.08.2017. godine u vremenskom periodu od 9 do 13 časova u prostorijama Crvenog krsta Prnjavor,ulica Vlade Vinčića bb na Lazinoj vodi.

Molimo sve građane opštine Prnjavor koji su u mogućnosti da daruju krv da se odazovu na našu akciju ,pošto su zalihe krvi na minimumu u ljetnim mjesecima. Daruj krv – spasi život!

Svi davaoci krvi obavezno da ponesu sa sobom jedan od identifikacionih dokumenata (lična karta, pasoš ili vozačka dozvola), inače neće moći dati krv bez tih dokumenata po novim procedurama Zavoda za transfuziju.

Svi punoljetni građani (od 18 do 65 godina) mogu u prostorijama Crvenog krsta, da daruju krv za potrebe Banjalučkog Kliničkog centra.

Osoba ne može da da krv kada ima grip, prehladu, akutnu infekciju, ako uzima određene lijekove, neposredno poslije neke hirurške intervencije, bolesti 700-802 kardiovaskularnog sistema, dijabetes, tuberkulozu, oboljenja bubrega.

Prije davanja krvi svaka osoba bude pregledana: mjerenje pritiska, provjera rada srca i pluća, a onda vađenje krvi, rade se i testovi na sve infektivne bolesti.

POVLASTICE ZA DAVAOCE KRVI
Većina dobrovoljnih davalaca krvi ne zna za brojne povlastice, kao što su besplatni pregledi, lijekovi i specijalističke usluge.

Zdravstveno osigurani dobrovoljni davaoci krvi u Republici Srpskoj koji su krv darivali više od deset puta trajno su oslobođeni plaćanja participacije za sve usluge koje spadaju u obavezno zdravstveno osiguranje odnosno koje finansira Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Dobrovoljni davaoci krvi koji su krv dali manje od deset puta oslobođeni su plaćanja participacije ukoliko od posljednjeg davanja 648-244 rvi nije prošlo više od godinu dana.

Dobrovoljni davaoci krvi ne plaćaju participaciju za lijekove na A listi, a za lijekove na B listi plaćaju participaciju u iznosu od 50 odsto referentne cijene lijeka.

Ukoliko žele skuplji lijek drugog proizvođača 70-246 sa A liste, onda plaćaju razliku između referentne i cijene željenog lijeka.

Farmaceuti u apotekama su obavezni SK0-004 da osiguraniku ponude lijek sa referentnom cijenom, a na insistiranje pacijenta mogu izdati skuplji lijek, što znači da osiguranik pristaje na doplatu.

Prnjavor.info

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here