Čujete svoje srce dok ležite? To zna otkriti opasnost po život

0
539
Doktorica je pojasnila zašto ljudi ponekad čuju otkucaje svojeg srca dok leže glavom na jastuku (ili kada su u vertikalnom položaju), osjećaj kao da u uhu pulsira, i zašto je u nekim situacijama dobro posjetiti doktora.

Ponekad razloga za brigu nema već samo treba promijeniti neke navike, poput izloženosti prevelikom stresu ili pretjeranom ispijanju alkohola.

Ali, katkad se zna raditi o situacijama kada otkucaji srca koje čujete u uhu otkrivaju zdravstvena stanja opasna po život. Na primjer, pulsiranje može otkriti aneurizmu, slabljenje opne krvne žile u mozgu što omogućuje da se na krvnoj žili stvori ispupčenje koje može puknuti, a krv se razliti u okolno moždano tkivo.

Branislava Čilić dr.med., specijalist porodične medicine iz Zagreba, najprije je objasnila u kojoj situaciji je čuti otkucaje srca u ušima normalno.

– Kada ležimo glavom na jastuku, što se najčešće događa noću kada veliki dio vanjskih zvukova utihne, mogućnost osluškivanja je daleko veća. Napominjem da sada govorimo o zdravim ljudima. Dakle, naslanjanjem glave na jastuk povećavamo pritisak na vanjski dio glave na strani koju smo položili na jastuk te time činimo kompresiju na sve krvne žile (arterije, arteriole, kapilare) koje dovode iz srca krv u glavu. Kako smo ih komprimirali, tako smo im smanjili razinu elastičnosti, promijenili i narušili njihov tonus. To otežava protok krvi i dovodi do toga da se promjena pritiska u njima čuje – rekla je doktorica.

– Taj pulsni tlak se prenosi svim strukturama i mehanizam je adaptacije cirkulacijskog sustava novonastaloj situaciji. Osim toga, nalazimo se u horizontalnom položaju što svakako povećava protok krvi kroz glavu smanjujući gravitacijsku silu u krvotoku dok u stojećem položaju gravitacija povlači krv u donje partije. Pošto je lokacija kompresije blizu uha, koje je osjetljivo na zvukove koji dolaze izvana, ali i iznutra, razumljivo je da pulsiranje čujemo – dodala je.

Uporedila je to s upaljenim prstom.

– Slična stvar se događa i u inflamiranom (upaljenom) prstu, kao na primjer kod paronihije (infekcija koja se nalazi u području oko nokta). U tom slučaju su zbog upale komprimirane krvno-žilne strukture pa i u tom dijelu tijela osjetimo pulsiranje srca sve dok prst ne zaraste, odnosno dok se ne riješi upala manifestirana otokom, a time i pritisak na krvne žile – pojasnila je dr. Čilić i dodala da se metoda mjerenja krvnog pritiska pri posjeti ljekara bazira na istim zakonima fizike.

Otkrila je kada je potrebno posjetiti doktora

– Pulsiranje u uhu se čuje kod različitih patoloških stanja u uhu i van njega u sjedećem ili stojećem položaju. Pri tome je velika razlika čujete li pulsiranje u jednom ili oba uha. U oba slučaja je jako važno javiti se svom porodičnom doktoru da se utvrdi postoji li patološki proces koji je do njega doveo – pojasnila je i navela nekoliko primjera kada se može čuti pulsiranje u uhu ili ušima.

– kod upale srednjeg ili unutarnjeg uha, kod kompresije zvukovoda cerumenom (ušnim voskom), upala i opstrukcija Eustahijeve tube, upala slušnog živca

– kod bolesti kardiovaskularnog sistema poput ateroskleroze koja je dovela do hipertenzije, aneurizme aorte i drugih malformacija krvnih žila glave i vrata

– kod svih bolesti koje povećavaju intrakranijalni volumen tj. intrakranijalni pritisak

– tumori, krvarenje u mozgu ili između opni mozga, potres mozga i druge traume glave i vrata.

– kod trigeminalne neuralgije, upale krajnika ili žlijezda sluznica

– kod pijenja većih količina alkohola, trovanja nikotinom, zatim konzumacije nekih lijekova koji povećavaju protok krvi u mozgu, hormona, u trudnoći

– u jakom stresu, hroničnom umoru

-kod nekih fizioloških stanja poput pojačane fizičke aktivnosti, pojačanog pritiska koji dolazi izvana npr. vožnja u avionu ili liftu, ronjenje

– Neka od gore navedenih stanja mogu biti opasna po život stoga je najbolje konsultovati se s doktorom – naglasila je dr. Branislava Čilić.

PODIJELI