Ćulum o očekivanom migrantskom talasu: Policija će biti pojačano na terenu, nerealno da pristigne 10.000 migranata dnevno

0
581

Predsjedavajući Koordinacionog tijela za praćenje kretanja migranata za teritoriju Republike Srpske Darko rekao je za “Glas Srpske”, komentarišući očekivani migrantski talas, da će policija Republike Srpske biti pojačano na terenu, a uputstva će dobiti i čelnici policijskih uprava.

Novi talas migrantske krize, za koji se očekuje da će biti jači i masovniji nego tokom protekle dvije godine, uzrokovan je odlukom Turske od prošle sedmice da otvori svoju granicu, a time i vrata za nekoliko miliona ljudi koji su pobjegli iz domovine i hrle ka EU. Šef Misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH Peter van der Everert upozorio je da Hrvatska pojačava kontrolu granice, zbog čega se u BiH dnevno može očekivati čak i do 10.000 migranata.

Ćulum napominje da su još na snazi raniji zaključci Vlade da u Srpskoj nema ni uslova ni kapaciteta za smještaj migranata, a to je ponovio i krajem prošle sedmice na sastanku Operativnog štaba za pitanje migracija na nivou BiH.

– Na nivou BiH se, kako se čulo na posljednjem sastanku, priprema nova strategija i akcioni plan za djelovanje, a u planu je i jačanje kapaciteta Granične policije i Službe za poslove sa strancima BiH. Nije baš realno da dnevno pristigne i do 10.000 migranata, kako to očekuju – rekao je Ćulum i dodao da je moguće da MUP pošalje još službenika u ispomoć Graničnoj policiji BiH.

Iz Službe za poslove sa strancima BiH su prošle sedmice upozorili da je već povećan dnevni priliv migranata zbog njihovog polaska iz Srbije ka EU. I dalje ih je u BiH najviše na području Unsko-sanskog kantona, između 4.500 i 5.000, od čega od 3.500 do 3.700 u centrima, a ostali su u tranzitu, napuštenim objektima ili privatnom smještaju.

/Glas Srpske/

PODIJELI