Još jedna država povukla priznanje Kosova

0
489

Sijera Leone povukla je priznanje Kosova kao nezavisne države, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji se nalazi u zvaničnoj posjeti toj zemlji.

Sijera Leone, koja se nalazi u zapadnoj Africi na obali Atlantskog okeana, 18. je država koja je povukla priznanje Kosova kao nezavisne države.

– Sa posebnim zadovoljstvom mogu da pokažem notu od Ministarstva spoljnih poslova u kojoj se navodi da Sijera Leone povlači priznanje Kosova kao nezavisne države i poštovaće rezultate do kojih se dođe u dijalogu, uz posredovanje EU i UN – rekao je Dačić Tanjugu.

Šef srpske diplomatije kaže da trenutno, od 193 članice UN, 92 zemlje priznaju nezavisno Kosovo, 96 zemalja ne priznaje Kosovo, dok se pet zemalja nalazi u fluidnom stavu, odnosno uglavnom priznaju Kosovo, ali više ne glasaju za Kosovo.

– To znači da Kosovo više nema većinu u UN – rekao je Dačić Tanjugu.
On je naveo da je ovo “otpriznavanje” nezavisnosti Kosova od posebne važnosti za Beograd i podsjetio da je Sijera Leone bila među prvim državama koja je priznala nezavisnost Kosova 2008. godine.

Dačić je rekao da je u Fritaunu imao uspješne razgovore sa predsjednikom Republike, da je dogovoreno da se bilateralni odnosi, koji su godinama bili u zastoju, unaprijede.

– Predsjednik je dao nalog Ministarstvu spoljnih poslova da preispitaju svoj stav o priznanju Kosova – rekao je Dačić.

Dačić je rekao i da se očekuje posjeta predsjednika Sijera Leonea u junu, prije čega će u Srbiju doći i ministarka spoljnih poslova, kako bi pripremila posjetu.

/Tanjug/Srpskainfo/

PODIJELI