Cvijanović: Između Srpske i Kine snažna veza

0
198

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je sinoć u Banjaluci da je ponosna na saradnju koju je Srpska uspostavila sa Kinom, navodeći da je ona već niz godina uspješna i da između Srpske i Kine postoji političko razumijevanje i ekonomski interes kao snažna veza.

Cvijanovićeva je izrazila zadovoljstvo zbog toga što su kineske institucije i kompanije prepoznale Srpsku kao mjesto za ulaganje i dobro poslovanje i kao primjer navela izgradnju Termoelektrane “Stanari” i infrastrukturne projekte.

Ona je dodala da su potpisani određeni ugovori, a da se vode i dodatni razgovore i očekuje da i oni budu realizovani.

“Između Srpske i Kine ne postoji nijedno otvoreno pitanje. Naprotiv, postoji veoma dobra saradnja i razumijevanje globalnih procesa. Nas u Srpskoj privlači velika Kina koja je globalni gigant i koja je mnogo toga uradila na političkoj transformaciji i u oblasti ekonomije i trgovine”, rekla je novinarima Cvijanovićeva prije početka koncerta Ansambla pjesme i plesa narodnosti “Ksinganment” iz Unutrašnje Mongolije, povodom obilježavanja Kineske nove godine.

Ona je dodala da je zbog toga u interesu Srpske i njenih građana da i dalje razvija dobre odnose sa Kinom.

Cvijanovićeva je napomenula da posebno ohrabruje i potreba da se zbližava narod u Srpskoj i Kini, navodeći da je i sa pozicije predsjednika Vlade podržavala izučavanje kineskog jezika u školama i na fakultetima u Republici Srpskoj, kao i osnivanje Konfucijevog instituta u sklopu Univerziteta u Banjaluci.

“Sve su to načini da se približimo jedni drugima i da se, bez obzira na to što nas geografski dijeli tolika razdaljina, svake godine sve više upoznajemo i bolje sarađujemo”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je narodu Kine, ali i građanima u Srpskoj, poželjela godinu blagostanja i da se bolje živi.

“Zadovoljna sam zbog toga što institucije Srpske zajedno sa Ambasadom Kine u BiH obilježavaju Kinesku novu godinu”, naglasila je Cvijanovićeva.

Koncertu u Kulturnom centru Banski dvor prisustvuje i ambasador Kine u BiH Ji Ping, ministri u Vladi Republike Srpske, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, te brojni predstavnici kulturnog i političkog života Srpske.

Prije svečanog koncerta na platou ispred Banskog dvora u Banjaluci povodom Kineske nove godine priređen je vatromet.

Osim brojnih građana, vatromet su posmatrali predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, kineski ambasador u BiH Ji Ping i ministri u Vladi Srpske.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here