Cvijanović: Odnose sa EU potrebno rehabilitovati

0
367

– Nadam se da ćemo tokom mjeseca maja relaksirati određene mjere i da će se tada steći i uslovi za ukidanje vanrednog stanja – rekla je za portal vijesti.ba predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Istakla je da je odlukom o proglašenju vanrednog stanja za teritoriju Republike Srpske omogućeno, prije svega, brže i efikasnije donošenje i provođenje mjera u cilju spasavanja ljudskih života i sprečavanja širenja zaraze, kao i mjere koje su usmjerene na održanje privrede koja je ozbiljno pogođena u vrijeme pandemije, ali i u sferi obrazovanja

– Vanredno stanje je bilo nužno jer su se iscrpile sve mogućnosti koje smo imali u okviru vanredne situacije. Pribjegli smo ovom rješenju jer je neophodno da intervenišemo u određene zakone, a zbog zabrane okupljanja nije moguće obezbijediti rad Narodne skupštine Republike Srpske jer bi takva zasjedanja predstavljala ozbiljan zdravstveni rizik – rekla je Cvijanovićeva i dodala – Pandemija nas je natjerala da u potpunosti promijenimo način funkcionisanja društva, i zbog toga se moralo reagovati na ovaj način.

Kada je riječ o uredbama koje su stupile na snagu, kao i da li će ih biti još predsjednica Srpske je istakla da će se one donositi shodno potrebama Vlade da reguliše određena pitanja u vrijeme pandemije, odnosno u okolnostima vanrednog stanja.

– Dakle, uz ove već donesene koje se odnose na davanje olakšica privredi, prilagođavanje u pravosuđu po pitanju rokova i postupanja, novi način realizacije nastavnog procesa u obrazovanju i tako dalje, pojaviće se sigurno i druge stvari koje će biti neophodno regulisati uredbama sa zakonskom snagom. One će ići na potvrdu u Narodnu skupštini kad se za to steknu uslovi. Nadam se da će to biti što prije – naglasila je Cvijanovićeva.

Naglasila je da je teško precizno reći kada ćemo se vratiti u normalan režim funkcionisanja.

– To zavisi od zdravstvenih okolnosti i to ne samo kod nas, već i u širem okruženju, ali se nadam da ćemo tokom mjeseca maja relaksirati određene mjere i da će se tada steći i uslovi za ukidanje vanrednog stanja – rekla je Cvijanovićeva i dodala – Sve ove okolnosti na dnevnoj osnovi analizira Glavni koordinacioni tim, kao i Republički krizni štab, i mislim da će se ići u tom pravcu.

Cvijanovićeva je rekla da je Srpska na vrijeme reagovala i preduzela dobre korake.

– Rekla bih – prilično dobro znajući koliko je teško upravljati ovakvom situacijom. Ako uzmemo u obzir šta se dešavalo u zemljama koje su u našoj percepciji uzor, uključujući i njihove daleko bolje kapacitete i resurse i u privrednoj i u zdravstvenoj sferi, onda bih rekla da smo se na vrijeme mobilisali i da smo preduzeli dobre korake. Bilo bi i bolje da je postojala ujednačena praksa između dva entiteta u pogledu tretmana ulazaka naših državljana iz inostranstva – naglasila je ona.

Smatra da se i dalje ne može tačno predvidjeti koliko bi kriza mogla da potraje.

– Ono što sa sigurnošću možemo reći je to da su preventivne mjere koje smo u Republici Srpskoj donijeli prvi u regionu, doprinijele efikasnijoj borbi sa pandemijom. Pri tome treba zahvaliti našim zdravstvenim radnicima i ogromnoj većini naših građana koji su disciplinovano poštovali donesene mjere – istakla je predskednica Srpske.

Navela je da će poljedice biti ozbiljne.

– I to ne samo kod nas, već i cijelom svijetu. Zato je naša obaveza da kreiramo rješenja, kako bi se privredni život, nakon što se izborimo sa zdravstvenom krizom, obnovio u što kraćem roku – poručila je ona.

Na pitanje kako je EU odgovorila na krizu izazvanu pandemijom Cvijanovićeva je rekla – Prema onom što su u prvo vrijeme rekle i same države članice najteže pogođene pandemijom – konfuzno, sporo i nedovoljno solidarno. To je njihova ocjena, a bila je i naša – poručila je predsjednica Srpske.

Dodala je kada je riječ o kolektivnoj percepciji kolektiviteta koja postoji kad je riječ o EU ona se nekako se istopila i rasula na pojedinačno viđenje zemalja i aktivnosti koje one provode.

– Malo šta se tu doživljavalo kao integrisana akcija kolektiviteta. Nakon nekog vremena, slika je postajala bolja – istakla je Cvijanovićeva.

Navela je da su njena očekivanja od EU velika.

– Ne samo kad je riječ o pomoći u borbi sa pandemijom, već i kad je riječ o podršci za obnovu privrede, i želimo da se to jasno vidi kroz naše partnerstvo. Zato se nadam, a i želim, da se ta ukupna slika naših odnosa što prije rehabilituje, iako znam da je cijela Evropska unija teško pogođena i da je za to potrebno neko vrijeme – poručila je predsjednica Srpske.

/RTRS/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here