Da li Banja Luci prijete poplave: Mještani proveli noć kraj nasipa! (FOTO, VIDEO)

0
2458

Većina stanovništva koje živi u blizini rijeke Vrbanje provela je noć na nasipu na lokaciji Crni vir u banjalučkom naselju Česma, osmatrajući situaciju i strahujući da će popustiti pred udarima vode, ovako počinje priču mještanin Česme Stevo Bajić.

“Ko god dođe može vidjeti da je dio vode prošao ispod nasipa na drugu stranu prema kućama, sa ove strane do rijeke voda nosi i urušava dio po dio nasipa, a po vrhu je dosta ispucao. Političari su, kada je urađen nasip, rekli da ne brinemo, da je sve dobro napravljeno”, rekao je Bajić.

Željko Rogić, još jedan mještanin kojeg smo zatekli na nasipu, rekao je da je situacija zabrinjavajuća te da ih podsjeća na majski scenario.

“U maju nam je 80 centimetara vode ušlo u kuću, sve je uništeno, u avgustu je bilo kritično, a bogami sada, ako nastavi ovako padati, neće biti dobro”, rekao je Rogić.

Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke, rekao je juče da je Vrbanja u stalnom porastu i njen vodstaj je oko dva metra iznad normale te da se djelimično izlila kod Žutog mosta, ali nije ugrozila naselja.

Od juče u Banjaluci su na snazi mjere pripravnosti prema planu odbrane od poplava zbog porasta vodostaja rijeke Vrbas u Delibašinom Selu koja je premašila kote vanredne odbrane od poplava.

Gavranović je donio naredbu o postupanju po planu pripravnosti, s ciljem preduzimanja blagovremenih mjera na zaštiti i spasavanju stanovništva i materijalnih dobara.

“Naredbom koju sam donio uveli smo mjere pripravnosti i naložili smo svim subjektima da postupaju u skladu s tim, a to znači da se uvedu stalna dežurstva, a da se ljudstvo i mehanizacija stave u stanje pripravnosti i da po pozivu Gradskog štaba za vanredne situacije mogu da budu angažovani u svakom trenutku”, rekao je Gavranović.

vrbanja-banjaluka-poplave-2

Padavine su stvorile problem i u banjalučkom naselju Lauš, gdje se izlila kanalizacija i s oborinskim vodama poplavila ulicu.

“Kritična tačka je ta desna strana naselja. Zbog velikog pritiska i količine vode konektori za prikupljanje ne mogu da izdrže. Kamion sa radnicima iz ‘Vodovoda’ je dolazio više puta i riješili su situaciju”, rekli su u mjesnoj zajednici Lauš.

Gavranović je nakon sjednice Gradskog štaba za vanredne sitruacije rekao da za sada stanje nije dramatično, mada su rijeke Vrbas i Vrbanja premašile kote redovne odbrane od poplava.

“Vodostaj Vrbasa juče oko 14 časova iznosio je četiri metra, odnosno 80 centimetara iznad kote. To nas upozorava da moramo postupati u skladu sa naredbom o postupanju po planu pripravnosti”, rekao je Gavranović.

Nastavak padavina donio je nove nevolje i u drugim krajevima BiH. Tako su u mjestu Brka, kod Brčkog, stanovnici proteklu noć dežurali kako bi mogli reagovati u slučaju većeg izlijevanja vode.

Kako mještani kažu, voda je naglo nadolazila, a količina smeća koju su zatekli zakačenu za most ih je šokirala.

Zvaničnici Vladinog odjela za javnu sigurnost u Brčkom su kazali da zabrinjava rast rijeke Save, koja raste 1,5 metara za 24 sata. Oni su naveli da bi u slučaju daljih padavina Brka i južni dio bili ponovo poplavljeni.

U Prijedoru vodostaj rijeke Sane iznosio je 413 centimetara, što je za sedam centimetara ispod kote vanredne odbrane od poplava, ali pošto na širem slivnom području rijeke Sane pada kiša slabijeg intenziteta, očekuje se da će u toku dana to uticati na povećanje nivoa vodostaja.

Rijeka Sana se djelimično izlila u mjesnim zajednicama Tukovi i Raškovac i poplavila poljoprivredno zemljište i dvorišta nekoliko domaćinstava.

Zbog izlivanja rijeke Japre u prekidu su lokalni putni pravci Blagaj – Radomirovac, Blagaj – Vitosovci i regionalni put Blagaj – Budimlić – Japra.

Izlila se rijeka Jošavka

Rijeka Jošavka izlila se na nekoliko lokacija na području Čelinca, dok je Vrbanja još u koritu, ali je od juče ujutro značajno povećan vodostaj, izjavila je Dragana Kljajić, portparol opštine Čelinac.

Ona je dodala da se rijeka Jošavka izlila na nekoliko lokacija i prišla pomoćnim objektima na području od Čelinca prema mjesnoj zajednici Jošavka, ali situacija još nije alarmantna i nema poplavljenih kuća.

Nemilski sliv odsječen od Zenice

Nove kišne padavine uzrokovale su novu blokadu putne komunikacije Nemila – Bistričak, kao i Nemila – Kolići, zbog čega oko 500 učenika osnovnih i srednjih škola, kao i veći broj radnika u četvrtak nije krenuo na nastavu, odnosno na radna mjesta.

“Cesta ispod mini-hidrocentrale potpuno je uništena, a prohodnost na ostalim dijelovima improvizovanog puta nije sigurna, posebno ne za djecu. Ne možemo djecu slati u škole jer su im životi ugroženi”, tvrdi Avdija Halilović, predsjednik mjesne zajednice Bistričak.

Tvrdi da su kontaktirali Službu civilne zaštite Zenica i ZDK, kao i lokalne i kantonalne vlasti, te ako ne bude osigurana normalna putna komunikacija, da će mještani naselja Bistričak, Šerići, Kolići, Vukotići i Jastrebac, koja broje više od 3.000 stanovnika, biti prinuđeni blokirati put M-17.

Kuća visi iznad rijeke

Padavine su aktivirale i više klizišta u gradu Banjaluka. Ugrožena je jedna kuća u Ulici braće Miletića, koja jednim ćoškom visi iznad rijeke.

Saobraćajnica u banjalučkom naselju Saračica je pod pratnjom nadležnih službi kako ne bi došlo do prekida saobraćaja ili ugrožavanja bezbjednosti učesnika u saobraćaju, te više manjih klizišta u blizini kojih nema kuća ni drugih objekata.

Prilog sa BN televizije

(Trakavica.com)

PODIJELI