NOVA UPOZORENJA METEOROLOGA : Stižu nam poplave, oluje i jaka suša!

0
1799

Meteorolozi upozoravaju da tokom naredne četiri decenije stanovnike Zemlje očekuju poplave, oluje i jaka suša.


260821_oluja_ff-naslovnaSvjetska meteorološka organizacija, uz podršku UN, upozorava na mogućnost velikih nepogoda od Arizone do Zambije.
U ovkiru novog projekta posvećenog pogubnom uticaju čovjeka na klimu, meteorolozi su izložili niz „izvještaja iz budućnosti“, odnosno upozorili na velike prirodne katastrofe koje prijete svijetu.

Tako je bilo riječi o najavljenoj katastrofalnoj poplavi na Floridi. Pri tome meteorolozi predviđaju potpuno potapanje Majami Biča, kao i jaku sušu u Arizoni, koja će dovesti do mnogobrojnih žrtava.

U nekim regionima SAD, gdje je temperaturni rekord od 45 stepeni Celzijusa bio dostignut 1916. godine, prosječna temperatura 2050. dostići će 50 stepeni, smatraju stručnjaci.

Uzimajući u obzir opasnost koju nosi globalno zagrijavanje, Svjetska meteorološka organizacija ne isključuje da ove prognoze mogu da postanu realne.
Efekat „staklene bašte“ koji je isprovocirala čovjekova djelanost u poslednjih 50 godina počeo je osjetno da ubrzava prirodne procese globalnog zagrijavanja. /srna/

PODIJELI