Da li ste znali zbog čega se za Novu godinu kiti jelka?

0
1490
 

Mnogi od nas ne znaju koji je zaista pravi razlog zbog kojeg se to čini. Ali, sve je to lepo objašnjeno u jednoj ruskoj bajci

Novogodišnji i božićni praznici prava su su prilika za kićenje jelke, ukrašavanje prostorija i prazničnog duha koji nas u to vreme omame kako miris pečenih kestenja na ulici.

To je vreme kada je porodica na okupu kada se razmenjuju pokloni i kada pravimo planove za predstojeću godinu.

Ono što najviše raduje mališane ali i odrasle jeste svakako ukrašavanje i kićenje jelke.

Međutim, mnogi od nas ne znaju koji je zaista pravi razlog zbog kojeg se to čini. Ali, sve je to lepo objašnjeno u jednoj ruskoj bajci.

Naime, iznad pećine u kojoj je Hristos rođen rasla su tri drveta – bor, kedar i jela. Njih je obasjala svetlost Hristovog rođenja, pa su poželeli da i oni nešto poklone.

Kedar je zatresao svoje grane i pred pećinu su pale iglice prepune divnog mirisa. Bor je spustio najlepše šišarke. Dok je sirota jela gorko plakala, zbog toga što ona nije imala mirisnog ulja u iglicama, niti šišarke. Njene suze je videla zvezda pa se sažalila.

Poslala je jednu malenu zvezdicu da se spusti na njen vrh. Tada je ona zasjala zvezdanom svetlošću i, duboko se klanjajući, spustila zvezdicu pred pećinu gde je u jaslama na slami ležao Hristos.

Zato se i danas na vrh jelke stavlja zvezdica, kao znak ljubavi prema Hristu.

Pokloni koji se postavljaju ispod jelke jesu podsećanje na Hristovo rođenje i upravo ta radost treba da obraduje decu. (Telegraf.rs)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here