Dan posvećen budućnosti Zemlje

0
857

U svijetu se danas povodom Dana planete Zemlje posebna pažnja poklanja zaštiti životne okoline i širenju svijesti o zagađenju prirode.

Ovaj dan obilježava se skupovima, konferencijama, aktivnostima na otvorenom i raznim projektima iz oblasti zaštite prirode.

“Velike odluke koje su pred nama ne potiču samo od svjetskih lidera i političara. Danas, na Dan planete Zemlje, tražim od svakog od vas da razmislite o uticaju koji naši izbori vrše na ovu planetu i šta će ti izbori značiti za buduće generacije”, saopštio je ovim povodom generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

U saopštenju svjetske organizacije navodi se da bi 2015. godina, kada se Dan planete Zemlje obilježava 45. put, mogla biti najuzbudljivija u istoriji pokreta za zaštitu okoline.

“Ovo je godina u kojoj su ekonomski rast i održivost udruženi. Godina u kojoj svjetski lideri konačno usvajaju obavezujući sporazum o klimatskim promjenama. Godina u kojoj se građani i organizacije oslobađaju od fosilnih goriva i ulažu novac u rješenja sa obnovljivom energijom”, dodaje se u saopštenju UN.

Svjetska organizacija podsjeća da milijarda ljudi i dalje živi sa prihodom od 1,25 dolara dnevno. UN naglašavaju da je moguće iskorijeniti siromaštvo samo ako sve države preuzmu obavezu da smanje emisiju ugljen dioksida.

Takođe je ukazano na masovnost marša protiv klimatskih promjena u NJujorku, u septembru prošle godine, kada je u protestnoj šetnji učestvovalo preko 400.000 ljudi.

UN zaključuju saopštenje apelom da je došlo vrijeme za usvajanje globalnog sporazuma o borbi protiv klimatskih promjena, poslije neuspješnih pokušaja u posljednjih 20 godina da se nadogradi Sporazum iz Kjota, usvojen 1997. godine. /Srna/

PODIJELI