Danas blokada carinskog terminala u Orašju

0
1693

Oko 1.000 poljoprivrednika iz BiH blokiraće danas od 12.00 do 14.00 časova carinski terminal Orašje za uvoz i izvoz svih vrsta robe u znak protesta zbog neispunjavanja njihovog zahtjeva za privremeno zatvaranje prelaza Izačić, Orašje i Gorica do sticanja uslova za njihov rad.
Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac rekao je Srni da je osnovni zahtjev mljekara, da bi prestali sa blokadom carinskih terminala, zatvaranje ova tri granična prelaza koji ne ispunjavaju osnovne uslove.

“Nismo slali nikakav javni poziv i pozivali ljude, nego samo farmere domaćine i nadamo se da će doći 1.000 farmera”, rekao je Usorac.

On je naveo da poljoprivrednici traže da se ti granični prelazi dovedu u red, da se saniraju i da služe svojoj svrsi, ističući da mogu služiti svrsi samo ako granični prelaz ima terminal i sve ostale kontrole, jer roba mora ući u terminal.

Govoreći o zahtjevima, Usorac je rekao da su Savjet ministara BiH i Uprava za indirektno oporezivanje donijeli pozitivne odluke, ali da poljoprivrednici nisu zadovoljni i da traže da se odredi datum i odgovorno lice koje će provesti te odluke.

“Ostaje sporno privremeno zatvaranje tri granična prelaza prema EU koji ne ispunjavaju ni osnovne uslove da bi bili granični prelazi, tamo nema ni terminala, nema ništa. Ni na ova dva koja su prema EU odobreni i od naše strane i od strane Unije takođe nije uredno stanje i tamo 70 odsto robe ide van terminala”, dodao je Usorac.

On je rekao da se granica mora urediti, jer se budžet BiH puni od poreza, prelevmana, carina i akciza koji se naplaćuju na granici.

“Ako roba ne ide preko graničnih prelaza, ako se tu smanjuju cijene i količine, onda se budžet ne može puniti. Moramo zaštititi BiH da bismo zaštiti sebe. Ako uredimo granicu, već smo riješili veliki dio problema”, rekao je Usorac. /Srna/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here