Danas je Međunarodni dan rijeka: “Una i Sana su nemjerljivo prirodno bogatstvo”

0
779

Rijeke Una i Sana sa pritokama predstavljaju nemjerljivo prirodno bogatstvo i potencijal koje treba sačuvati za buduće generacije, smatra predsjednik Skupštine Sportskog ribolovnog udruženja Novi Grad Edib Džaferbegović.

Džaferbegović je povodom 14. marta – Međunarodnog dana rijeka, rekao da opštinu Novi Grad prvo povezuju upravo sa rijekama Unom i Sanom.

– Naše udruženje gazduje sa 186 kilometara vodotoka Une i Sane sa pritokama. U rijekama imamo sve vrste slatkovodne ribe, a u potocima prirodna mrestilišta. To je naše bogatstvo koje svi treba da čuvamo – naveo je on.

Prema njegovim riječima, Udruženje je prošle godine organizovalo dvije akcije uređenja obala rijeka i tri akcije poribljavanja.

Član Upravnog odbora Udruženja Mirko Adamović kaže da je ove godine planirana šira akcija uređenja obala Une i Sane.

– U dogovoru sa opštinom Novi Grad planiramo da u akciji, u koju će biti uključeni učenici i građani, uredimo obale naših rijeka – rekao je Adamović.
On kaže da je planirano da u dogovoru sa nadležnim opštinskim službama u narednom periodu komunalni policajac čemcem ide u kontrolu sa članovima udruženja.

– Želimo zajedno da riješimo problem divljih deponija i smeća u vodi i na obalama – rekao je Adamović.

Članovi Sportskog ribolovnog udruženja smatraju da je apsurdna i opasna ideja o odlaganju radioaktivnog otpada u neposrednoj blizini Une na lokaciji Trgovska gora u Hrvatskoj.

Oni su poručili da rijeke i biljni i životinjski svijet u njima treba čuvati, a ne uništavati.

Na inicijativu Sportskog ribolovnog udruženja, Skupština opštine Novi Grad je prošle godine usvojila odluku na osnovu koje je ograničena snaga motora čamaca na 60 konjskih snaga jer jači motori štete ribljem i biljnom svijetu.

(Srna)

PODIJELI