Đukanović: Neću podnijeti ostavku

0
496

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je da neće podnijeti ostavku do 16. marta, što je bio jedan od zahtjeva organizatora građanskih protesta “Odupri se 97.000”.

Đukanović navodi da protesti u Podgorici protiv vlasti nisu građanski, već politički, i iza njih, kako kaže, stoje opozicione partije sa jasnim političkim idejama.

On smatra da su ideje protesta artikulisale parapolitičke strukture koje godinama “kreiraju ideju nasilne promjene vlasti”, kao i da je specijalni tužilac Milivoje Katnić u pravu kada kaže da su protesti povezani sa tim što se približava presuda optuženima u slučaju za pokušaj terorizma na dan izbora 2016. godine.

– Među učesnicima protesta imate cijeli konglomerat političkih interesa, a jedan od važnijih je i taj interes Demokratskog fronta koji žele da pobjegnu od odgovornosti – rekao je Đukanović za Televiziju Crne Gore.

Đukanović, koji je lider Demokratske partije socijalista, ističe da se “dio opozicije uzda u revoluciju”.

– Ko se uzda u to, tanki su mu argumenti – rekao je Đukanović, naglasivši da se ne raduje ničijoj krivičnoj odgovornosti, ali i da niko ne može zarad svog interesa da ugrožava bezbjednost građana.

On kaže da je svjestan da u Crnoj Gori ima nezadovoljnih, te da je vlast uvijek spremna za razgovor, ali da na ultimatume ne pristaju.

Đukanović je rekao da isti interes, kao i DF, danas ima i vlasnik Atlas grupe Duško Knežević, ali da nema razloga da se plaši Kneževićevih prijetnji da će objaviti kompromitujući materijal o njemu.

On ističe da je Knežević, koji je pobjegao u London, očigledno, prema vlastitom priznanju, počinio određene sumnjive poslove i svjestan je da je pod istragom i vjerovatno pred optužnicom.

– Tražio je pomoć i od mene da ne bude procesuiran. Nakon što je dobio logičan odgovor da u Crnoj Gori danas ne postoji taj politički autoritet koji će sudu, ili tužiocima narediti šta i kako da rade, on /Knežević/ je odlučio da pobjegne iz Crne Gore i da svoj slučaj prebaci sa pravnog na politički teren – rekao je Đukanović.

Kada je riječ o nedavnom slavlju nakon pobjede albanskih stranaka u Tuzima tokom kojeg su se vijorile zastave terorističke OVK-a i velike Albanije, Đukanović ističe da su danas u modi, ne samo u Crnoj Gori, nacionalne ideje.

Prema njegovim riječima, došao je trenutak kada su Tuzi dobile opštinu i kada su nacionalne partije osjetile šansu da preuzmu odgovornost za upravljanje opštinom.

– To je legitimno. Drugi dio priče su greške vladajuće koalicije na državnom nivou, zašto nisu napravile korak više da predstave superiornost svoje političke ponude. Imali smo regularan proces i čestitam pobjedničkoj koaliciji. Vjerujem da će to ići u prilog crnogorskoj multietničkoj stabilnosti – rekao je Đukanović.

(Srna)

PODIJELI