Salkić: Nove generacije u RS su novi zločinci

0
845

Potpredsjednik Republike Srpske, Ramiz Salkić, optužio je entitet čiji je potpredsjednik da odgaja generacije čiji će pripadnici, čim im se ukaže prilika, postati zločinci.

U RS su odgojene nove generacije koje su, ako im se ukaže prilika, spremne činiti veće zločine nego generacije koje su to činile od 1992. do 1995. godine.

Kreiran je politički ambijent u kojem su Bošnjaci neprijatelji Republike Srpske i opasnost za Srbe. Vlasti u kontinuitetu žele da odgoje nove generacije koje mrze Bosnu i Hercegovinu. Takav ambijent kreiraju političari”, rekao je Salkić.

Izjava koja širi netrpeljivost, strah i mržnju, Salkiću je pala na pamet dok je komentarisao incident iz Prijedora u kojem je Renato Marjanović maltretirao i vrijeđao Azrina Hodžića.

Salkić je rekao da ga je taj snimak podsjetio na ratnu 1992. godinu kada su zločinci odvodili svoje žrtve u logore.

Nadovezao se i da su prijetnje “četnika” u Višegradu svakodnevnica “na vašarima i svadbama” (u Srpskoj).

Salkić rijetko bira riječi kada govori o Republici Srpskoj. Ostale su upamćene njegove zapaljive izjave ljeta 2014. godine nakon što su dvojica muškaraca bošnjačke nacionalnosti, Muharem Balić (62) i Almir Redžić (48), ubijena u Trnopolju kod Prijedora.

Prije bilo kakvih informacija o potencijalnim ubicama, Salkić, tada potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske odmah je za ubistvo optužio Srbe.

“Prema prvim indicijama zločin su izvršile osobe srpske nacionalnosti. To je, nažalost, jako uznemirujuće. Pogotovo jer je Trnopolje mjesto stradanja mnogih Bošnjaka i Hrvata”, izjavio je Salkić. Od ovih izjava kasnije su se ogradili i pojedini bošnjački političari iz prijedorske regije.

Za ubistvo Balića i Redžića nešto kasnije osumnjičen je Zikrija Krkić, pripadnik vehabijskog pokreta iz Prijedora koji se sumnjiči i za finansiranje terorizma. Salkić se nikada nije izvinio građanima Prijedora i Bosne i Hercegovine za širenje međunacionalne netrpeljivosti.

 

Izvor:(Mondo.ba)

PODIJELI