Danas je Tomindan: Ako planirate putovanje, razmislite još jednom

0
1293
МРКОЊИЋ ГРАД, 22. НОВЕМБРА /СРНА/ - У Мркоњић Граду данас су одржани фестивал домаће ракије, етно-фестивал "Јабука" и "Дани меда", на којима су се окупили излагачи из Републике Српске и Федерације БиХ.

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas obilježavaju Tomindan, praznik posvećen Svetom Tomi, jednom od dvanaest apostola Isusa Hrista.

Sveti Toma je poznat i kao Nevjerni Toma, jer je smatrao da nije moguće da je Isus vaskrsao. Prema Novom zavjetu, kada se Hrist pojavio pred njim i ponudio mu da opipa rane, Toma je uzviknuo riječi po kojima je upamćen: ”Gospod moj, i Bog moj!” Zbog toga se danas u narodu onaj ko odbija da povjeruje u nešto zove ”nevjerni Toma”.

Vjeruje se da je on bio jedini od svih apostola koji je propovijedao izvan granica tadašnjeg Rimskog carstva. Širio je hrišćanstvo najprije u Palestini, potom u Persiji, a stigao je i do daleke Indije, gdje je navodno umro mučeničkom smrću.

Tomindan mnoge porodice u Srbiji i Srpskoj obilježavaju kao krsnu slavu, a kako je prema narodnom vjerovanju Toma važio za vrijednog i radnog, on se smatra zaštitnikom raznih zanatlija – drvodelja, bačvara, stolara, bunardžija i zidara.

Prema legendi je Sveti Toma bio jedini apostol koji je zakasnio na sahranu Presvete Bogorodice. Zbog toga je tražio je da se grob otvori, ali u njemu nije bilo tijela, jer je Bogorodica vaskrsla. Tako je Sveti Toma svojom nevjericom utvrdio vjeru u vaskrsenje Isusa Hrista, a kašnjenjem je otkrio čudesno proslavljenje Majke Božije.

Srbi vjeruju da na Tomindan ne treba nikuda putovati, pa postoji i izreka “Sveti Toma, sjedi doma”. Zbog toga razmislite još jednom ako ste planirali danas negdje da putujete!

PODIJELI