Sve ili ništa: Večeras posljednja debata Klinton-Tramp

0
1216
Hillary Clinton and Donald Trump are tightening their grips on the Democratic and Republican presidential nominations.

Predsjednički kandidati Demokratske i Republikanske stranke Hilari Klinton i Donald Tramp će u noći između srijede i četvrtka u Las Vegasu imati treću i posljednju debatu uoči izbora 8. novembra.

Prema posljednjim anketama Tramp i dalje zaostaje za Klinton, dok bi današnje sučeljavanje moglo da bude njegova posljednja prilika da promijeni putanju trke za Bijelu kuću – i to manje od tri nedjelje do dana izbora, prenosi Glas Amerike.

Posljednja debata je od ključnog značaja za Donalda Trampa, koji prema najnovijim anketama za cijelu zemlju zaostaje za Hilari Klinton u prosjeku za šest odsto.

Tramp nastavlja da upozorava svoje pristalice da je u toku borba protiv političke mašinerije Klintonovih i pristrasnih medija.

Tramp na svojim izbornim skupovima često ističe sljedeće: “Sistem je namješten, ali nećemo dozvoliti da se to dogodi.”

Čak i neki republikanci odbacuju tu Trampovu tvrdnju. Tramp je takođe napao navode brojnih žena koje su ga optužile za neprikladne seksualne poteze u prošlosti.

“To su laži koje forsiraju mediji i Klintonova kampanja kako bi našu zemlju zadržali u svojim rukama. To su sve laži. Potpuno izmišljene, fikcija, sve je sto posto izmišljeno,” uzvraća Tramp.

Klinton se u posljednjih nekoliko dana posvetila pripremi za debatu. Uprkos nastavljenoj kontroverzi oko njenih imejlova, ona nastoji da fokusira svoju kampanju na izborne teme.

“Prije svega moramo da osiguramo da ekonomija radi na korist svih, ne samo nekolicine na vrhu, i mi to možemo,“ kaže Hilari Klinton.

Hilari Klinton pomažu predsjednik Barak Obama i prva dama Mišel Obama, koja se osvrnula na Trampve vulgarne komentare o ženama u jednom nedavno objavljenom video snimku.

“Ovo je moćan pojedinac, koji slobodno i otvoreno govori o seksualno agresivnom ponašanju,” rekla je Mišel Obama.

U jeku takvih optužbi i objavljenog kompromitujućeg video smimka, neke ankete bilježe pad popularnosti Trampa, navodi Tom Defrank, analitičar političkog magazina Nešenel Džurnal, navodi VOA.

“Sa takvim ponašanjem neće pridobiti obrazovane žene. Ti su mu glasovi potrebni”, kaže on.

Tramp i Klinton različito pristupaju posljednjoj debati, kaže republikanski strateg Džon Firheri.

“Mislim da će Hilari biti obazriva jer je uvjerena da vodi. Kod Trampa će biti ‘sve ili ništa’, jer vjeruje da mora da nadoknadi izgubljeno napadima na nju”, smatra on.

Tokom posljednjih nekoliko nedjelja, kandidati će biti fokusiran na mali broj presudnih država, koje bi mogle da odrede izborni ishod.

PODIJELI