DANAS MEĐUNARODNI DAN STJUARDESA I STJUARDA

0
2830

 

– U svijetu se danas obilježava Međunarodni dan stjuardesa i stjuarda.
Ta profesija stara je više od 80 godina, na početku su je obavljali isključivo muškarci, međutim, danas je to mnogo češće posao koji obavljaju žene, piše TASS.

Za stjuardese je veoma važan izgled, a svaka avio-kompanija se trudi da osmisli jedinstvenu uniformu koja bi bila udobna za stjuardese i lijepa.

Stjuardese iz Republike Srpske, koje već tri godine rade u “Etihad ervejzu”, avio-kompaniji Ujedinjenih Arapskih Emirata, nose elegantne braon-ljubičaste uniforme.

U “Vijetnam erlajnzu”, na primjer, stjuardese nose “aozaj” – nacionalni kostim, koji predstavlja dugačku košulju.

Uniforma stjuardesa “Er Fransa” mijenjala se deset puta od 1946. godine. U 2005. godini tamno-plavo odijelo dopunjeno je kapom i rukavicama, koje je osmislio dizajner Kristijan Lakroa.

Za stjuardese Emirata, uniformu je osmislila britanska firma Simon DŽersej /Simon Jersey/. Stjuardese nose evropsku varijantu hidžaba i diskretne kostime krem boje. Obavezna je jaka šminka, naročito crveni karmin. Za nepoštovanje tog pravila stjuardese mogu biti otpuštene.

Crvenu uniformu za stjuardese ruskog “Aeroflota” osmislila je dizajnerska kuća “Bunakova i Hohlov”. Cijena kolekcije premašila je šest miliona dolara.

Osnovna uniforma stjuardesa “Galf era”, iz Bahreina, uspostavljena je 1970. godine. Uniforma je spoj Istoka i Zapada – sa šifonskom maramom koja pada sa kape i dodacima u zlatu. /

PODIJELI