Dani košarke u Banjaluci

0
535
Dvorana “Borik” narednih sedam dana biće centar regionalne košarke i ugostiće 14 klubova Druge ABA lige koji će odigrati tri kola.

Zbog pandemije virusa korona takmičenje se održava u balonima, prvi susret je odigran sredinom novembra na Zlatiboru, a drugi će biti održan u Banjaluci, gdje ulogu domaćina ima Borac uz podršku Igokee, sa kojom je potpisao sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji. Utakmice počinju danas, biće igrana po tri meča dnevno, a trajaće do nedjelje. U Banjaluci će nastupiti ekipa Gorice iz Hrvatske koja nije nastupila na Zlatiboru, jer je u svojim redovima imala nekoliko igrača inficiranih virusom korona. Prve četiri utakmice hrvatski tim izgubio je službenim rezultatom 0:20, a sada će debitovati na regionalnoj sceni. Poslije dugog vremena grad na Vrbasu biće domaćin jednog velikog takmičenja nakon što je 1978. godine igrano finale Kupa Radivoja Koraća između Partizana i Bosne, 1979. turnir “Večernjih novosti“ na kojem su između ostalih igrali Partizan i CSKA te 1980. godine i Evropskog prvenstva za košarkašice. Ovaj turnir predstavlja povratak regionalne košarke u “Borik”, gdje su prije petnaestak godina igrane utakmice Gudjir lige. Za ovu priliku renoviran je parket koji je od sada u novim bojama koje su izabrali navijači na zvaničnoj “Fejsbuk” stranici dvorane “Borik”.

Direktor ABA lige Milija Vojinović pohvalio je organizaciju i vjeruje da će sve proteći u najboljem redu.

– Hvala Borcu i Igokei koja je finansijski pomogla renoviranje dvorane u kojoj će biti održan turnir. Ove sezone odlučili smo da Druga ABA liga bude igrana turnirski. Prvi je održan na Zlatiboru, gdje su odigrana četiri kola, dok će sada u Banjaluci biti odigrana tri. Sistem balona viđen je u NBA ligi, Španiji… Organizacija ovakvog turnira je izuzetno skupa i sigurno je da ekipe imaju izvanredne uslove za smještaj, trening i odigravanje utakmica, tako da još jedno veliko hvala organizatoru. Nadamo se da će biti kao na Zlatiboru, gdje je viđena dobra košarka – izjavio je Vojinović.

Predsjednik Borca Milan Đajić istakao je da je sve spremno za odigravanje 21 utakmice tokom sedam dana.

– Posljednje tri-četiri godine vrijedno smo radili da naš grad dobije ovakvo takmičenje. Hvala rukovodstvu regionalnog takmičenja koje nam je ukazalo povjerenje da organizujemo jednu ovakvu manifestaciju i zaista je velika šteta što nema gledalaca iz dobro znanih razloga jer bi onda to bio veliki spektakl. Nadamo se praznicima sporta u našem gradu narednih dana. Tokom te pomenute tri-četiri godine ostvarili smo kontakte i saradnju sa mnogo klubova, a jedan od njih je i Igokea, koja se potrudila da Borac bude u društvu najboljih ekipa regiona. Vjerujem da ćemo opravdati očekivanja kao domaćini, Banjaluka je uvijek bila dobar domaćin i nadamo se da će i sada biti tako – naglasio je Đajić.

Direktor Borca Tibor Florjan zahvalio je rukovodstvu ABA lige što je dodijelio organizaciju turnira banjalučkom klubu te rekao da je sve pripremljeno u kratkom roku te da očekuje da će biti jednako dobro kao na Zlatiboru, a ako ne i bolje. On se osvrnuo na stanje u ekipi koja je ostala bez Tavarijusa Šajna, dok je kao zamjena stigao Hejden Lesko, koji će debitovati na sutrašnjem meču sa Sutjeskom.

– Doveli smo Leskoa kao zamjenu za povrijeđenog Šajna, kojem je operisana Ahilova tetiva te se nadamo da će biti dostojna zamjena. Ono što nas raduje je povratak Draška Kneževića u trening i na prošlom meču Lige BiH upisao je prve minute. Sigurno će biti u rosteru, a trener će odrediti koliko će dobiti vremena u igri. Ne smijemo dozvoliti da obnovi povredu kao prošli put, kada smo malo požurili sa njegovim povratkom teren. Najbitnije je da ne obnovi povredu, a koliko god nam pomogne, biće odlično – rekao je Florjan.

Raspored

Ponedjeljak: Široki – Podgorica (13), Lovćen 1947 – Mladost Zemun (17), Rabotnički – Spars (21).

Utorak: Borac – Sutjeska (13), Studentski centar – Gorica (17), Helios – MZT (21).

Srijeda: Sloboda – Zlatibor (13), Spars – Lovćen 1947 (17), Podgorica – Mladost Zemun (21).

Četvrtak: Gorica – Rabotnički (13), Široki – Borac (17), Sutjeska – Helios (21).

Petak: MZT – Sloboda (13), Zlatibor – Studentski centar (17), Mladost – Spars (21).

Subota: Helios – Široki (13), Borac – Podgorica (17), Lovćen 1947 – Gorica (21).

Nedjelja: Rabotnički – Zlatibor (13), Sloboda – Sutjeska (17), Studentski centar – MZT (21).

PODIJELI