Danijel Gatarić, književnik, za “Glas Srpske”: Najmanju vrijednost imaju unaprijed dobijena priznanja

0
885

 Danijel Gatarić, književnik, za “Glas Srpske”: Najmanju vrijednost imaju unaprijed dobijena priznanja
Sklon sam da budem zadovoljan svakom pohvalom. Pohvale vođene od čitalaca koji ne poznaju autora imaju najveću vrijednost. Najmanju imaju nagrade koje se dobijaju unaprijed.

To su nagrade koje se dobijaju po interesnim zonama, koje reaguju po pravilima kriminalistike, motivima djela knjige – uzročnom vezom urednika obično i člana žirija, prepoznate kako će to djelo sa motivom protivpravnosti da reaguje i unaprijed znate dobitnika, da ne kažem zločinca.

Rekao je ovo u razgovoru za “Glas Srpske” književnik Danijel Gatarić, osvrnuvši se na problematiku dodjele književnih nagrada, život književnosti na ovim prostorima i na promjene koje treba da se dese. Gatarić je član Udruženja književnika Republike Srpske a njegovo djelo “Libreto” se nedavno našlo u užem izboru Evropske nagrade za književnost, a jedan je od učesnika 3. Festivala književnosti “Imperativ” u organizaciji Udruženja za promociju i popularizaciju književnosti “Imperativ”.

– Prostor BiH sa još neuređenim modalitetom djelovanja: ignorisanjem između entitetskih strukovnih udruženja, a tako i u djelovanju ka regionu  i prevođenju na druge svjetske jezike je plodno tle za razvoj književnih kvazinagrada koje same po sebi ne nose preporuku čitaocu, što je za svako književno djelo najbitnije – dodaje on i naglašava da ne postoje elementi vrednovanja ni težina priznanja.

Kao problematiku izdvaja frakcije skupljene oko pojedinih centara, i navodi da to ne otvara prostor za književno djelo u 2020. godini.

– Zaleđeni u 1961. godini stara garda autora i žiriji rijetko vide od leda da postoji vatra u književnosti  i danas – objasnio je Gatarić.

Kako prekinuti takav odnos prema književnosti i nagradama, prema njegovom mišljenju je jedno pitanje za koje trenutno ne postoji pravi odgovor.

– Onog trenutka kada shvatimo šta znači sukob interesa  u nagrađivanju, ostavimo ideološke i političke razlike, poštujemo ustrojstvo BiH i njene dijelove po Ustavu sami mi, po sopstvenom nahođenju moći ćemo isto očekivati i od dnevno političkih džokera. Imaćemo odgovor i značajnu nagradu o književnosti  i bez opcije pola–pola – dodaje on.

Kako navodi, kultura u sebi nosi i pristojnost, a pravo pitanje je koliko je ta pristojnost prisutna, ako se, recimo, ne poštuju uslovi žiriranja za književnu nagradu.

PODIJELI