Danijel Moravski iz Štrbaca kod Prnjavora uzgaja japanske prepelice (FOTO/VIDEO)

0
633

U našim krajevima gajenje prepelica nije novina, ali nije ni previše zastupljeno. Da li je razlog to što proizvođači misle da ih je teško gajiti ili je teško nabaviti prepelice? Koji god da je, odlučili smo da razbijemo mitove i otkrijemo tajnu gajenja prepelica. Zato smo posjetili Danijela Moravskog iz sela Štrpci kod Prnjavora, koji već nekoliko mjeseci uzgaja prepelice i to veoma uspješno.

Japanska prepelica, vrsta nastanjena u Istočnoj Aziji, koja živi na travnjacima i obrađenim poljima, našla je svoje mjesto i u Prnjavoru, tačnije u selu Štrpci. O njihovom uzgoju sve zna Danijel Moravski, koji je u aprilu počeo sa uzgojem ove sitne životinje. Na ideju o uzgoju japanskih prepelica Danijel je došao sasvim slučajno i to gledajući sa porodicom jednu kratku reportažu upravo o ovim životinjama. Na relativno malom prostoru danas ima oko 400 japanskih prepelica. Zahvaljujući inkubatoru koji je nabavio, sam liježe prepelice.

“Majka i ja smo gledali televiziju. Svidjelo nam se jako i odlučili smo da nabavimo. Otišli smo u Prijedor kod jednog čovjeka koji ce bavi uzgojem prepelica i tada smo kupili 13 prepelica. Sve je krenulo kroz hobi i kroz samu činjenicu da su prepelice slatke životinjice. Kroz nekoliko mjeseci došli smo do brojke od 400 komada”, priča nam na početku razgovora Danijel.

Za izvođenje prepeličijih pilića upotrebljavaju se inkubatori isti kao i za izvođenje živinskih ili fazanskih pilića, pa se često dešava da su zajedno u inkubatoru fazanska i prepeličija jaja. Inkubatori omogućavaju da se u isto vrijeme nasadi veliki broj jaja:

“Na samom početku sam kupio jaja za liježenje, pa sam inkubirao jaja. Izlegao sam prvi put 200 prepelica. Sam proces traje 18-19 dana, a 20-i dan izlaze iz inkubatora. Dok su prepelice male, treba se posebno brinuti o njima. Neophodno je da se za iskranu žito ili prekrupa prosije i da imaju vode na svakom mjestu. Kada prođe nekoliko dana, mogu same da se o sebi brinu. Već četrdeseti dan krenu da nose jaja. Za ishranu kupujem kocentrat i takođe, svaki dan im rendam povrće ili voće.”

Japanske prepelice, po mnogima ptice budućnosti, nisu zahtjevne za proizvodnju, a mnogo toga daju. Danijel kaže da sam uzgoj ne zahtijeva mnogo prostora i ne tako ogromnu investiciju, ali da je jako važno da prostor u kojem se nalaze prepelice bude dobro provjetren. Bitno je svakako da je prostorija čista i uredna:

„Prepelice držim u pomoćnom objektu, ništa specijalno ne zajtijevaju. Brat mi je pomogao da napravim kaveze, koji su dužine metar, sa 50 centimetara. U jedan kavez može da stane 20-ak prepelica. Pojilice sam nabavljao u Banja Luci, to su pojilice za kućne ljubimce. Ne treba pretjerano brige za ove životinje, dovoljno je da se obiđe ujutro ili naveče, da im se da čista voda i hrana. Naveče čistim prostoriju u kojoj borave, jer žele da budu u čistom. U svemu tome, imam pomoć porodice i zahvalan sam im na tome“.

Jaja japanskih prepelica su i više nego ljekovita. Liječe mnogobrojne bolesti, pozitivno djeluju na krv i krvotok, srce, jetru, bubrege, želudac i mozak. Namijenjena su djeci u razvoju, bolesnim i starim osobama, ali i zdravim osobama i sportistima. Od trenutnog broja prepelica, porodica Moravski svakodnevno dobije oko 250 jaja, koja prodaju svima onima koji žele da ih konzumiraju.

Dobro je znati i da svježa prepeličja jaja mogu da se piju do šezdeset dana, a ako ih kuvate, pržite ili pravite kolače, jedno kokošje jaje zamjenjuju četiri prepeličja. Izgledaju vrlo dekorativno, pa su tražena i u vrijeme vaskršnjih praznika.

Izvor: TV K3

/ Pripremila: Željka Kišeljovski /

/Montaža: Andrej Kišeljovski/

PODIJELI