Srbi uklonjeni sa funkcija u Centralnoj banci BiH

0
524

Zakon o upravi BiH, na osnovu koga su guverner i članovi Upravnog odbora Centralne banke BiH (CBBiH) ostali na funkcijama iako im je istekao mandat, ne važi i za viceguvernerku iz reda srpskog naroda Milicu Lakić i direktoricu Glavne banke Republike Srpske Centralne banke BiH Dijanu Grahovac.

Upravni odbor CBBiH na svojoj posljednjoj regularnoj sjednici, održanoj 10. avgusta, zauzeo je stav da njegovi članovi kojima je tog dana istekao mandat ostaju na svojim pozicijama uz obrazloženje da je “neophodno omogućiti nesmetano izvršavanje zakonske uloge, osnovnih zadataka i funkcija CBBiH, dok Predsjedništvo BiH ne izvrši imenovanje novog Upravnog odbora”. Istog dana mandat je istekao i Milici Lakić i Dijani Grahovac, ali UO CBBiH nije donio nikakvu odluku u vezi sa njihovim statusom i njih dvije su od tada praktično na birou za zapošljavanje. Posebno interesantno je da je UO CBBiH na pomenutoj sjednici 10. avgusta za viceguvernera iz reda hrvatskog naroda imenovao Željka Marića koji slovi kao kadar Željka Komšića, a u decembru prošle godine za viceguvernerku iz reda Bošnjaka imenovana je Ernadina Bajrović na koju je, prema saznanjima našeg lista, guverner Senad Softić prenio ovlašćenja donedavne viceguvernerke Milice Lakić.

Lakićeva se prije desetak dana pismeno obratila Upravnom odboru, ali još nikakav odgovor nije dobila. Ona kaže za naš list da se UO obratila na osnovu njihovog saopštenja u kojem su naveli da treba da nastave sa radom pozivajući se na član 55a. Zakona o upravi BiH.

– Ako se pomenuti član zakona odnosi na mandate članova UO, guvernera i viceguvernera, kao što se navodi u saopštenju UO, onda ni ja nisam mogla dobiti rješenje o prestanku radnog odnosa. Drugim riječima, ako se zakon odnosi na članove UO i guvernera, zašto se ne odnosi na mene kao viceguvernera i da li je ovo selektivna primjena zakona – pita Lakićeva.

Ona kaže da je sve to navela u dopisu upućenom UO i guverneru, od kojih je tražila obrazloženje kako bi mogla da ostvari svoja prava.

– Taj dopis sam uputila 13. avgusta, ali još nikakav odgovor nisam dobila – kaže Lakićeva.

Dijana Grahovac kaže da o tome da li je Upravni odbor CBBiH validan treba da govori i odlučuje neko drugi, dodajući da je ona 10. avgusta dobila rješenje o prestanku radnog odnosa koje je potpisao guverner Senad Softić, dodajući da od tada poslove direktora Glavne banke RS po ovlašćenju guvernera obavlja jedna od radnica banke.

– Prema svim normativnim aktima, on je tada bio u redovnom mandatu, tako da neću preduzimati nikakve pravne radnje u vezi s tim, jer je meni tog dana istekao mandat. Za neke druge su pitanja da li je validan postojeći UO i zašto je ostala upražnjena funkcija direktora Glavne banke RS na kojoj sam ja bila i pozicija viceguvernerke na kojoj je bila Milica Lakić, odnosno zašto nisu izvršena imenovanja – kaže Grahovčeva.

Mandati

Pored viceguvernerke Milice Lakić i direktorice Glavne banke Republike Srpske Centralne banke BiH Dijane Grahovac kojima je mandat istekao 10. avgusta, mandati uskoro ističu i glavnom internom revizoru CBBiH Aniti Dujmović i njenim zamjenicama Marici Bulić i Stojanki Šarović, inače supruzi lidera SDS-a Mirka Šarovića. Njima mandati ističu u septembru i oktobru, isto kao i svim članovima Revizorskog komiteta i biće jako interesantno vidjeti kako će se stvar odvijati i da li će i njima prestati radni odnos.

/Glas Srpske/ Darko Momić /

PODIJELI