Defile i nastup malih folkloraša uveselio građane Prnjavora (FOTO)

0
273

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta” iz Prnjavora, po drugi put organizovalo je Međunarodni dječiji festival ’’Đeram’’ a ovaj događaj upotpunili su nastupi i šareni defile koji je prošao ulicama Prnjavora.

Na ovom događaju svoje igračko umijeće predstavili su članovi dječijeg ansambla SPKD ’’Prosvjeta’’ ali i ansamnli iz Štrbaca, Naseobine Lišnje, Potočana. Pored njih publiku je uveselio svojim nastupom i KUD ’’Miloje Beljinac’’ iz Skele i ’’Kupinik’’ iz Kupinova (Srbija) i KUD ’’Srem’’ Markušica (Hrvatska).

U kulturno-zabavnom programu kojeg su ispunili veseli pokreti malih folkoloraša, publici su bile predstavljene igre iz Šumadije, Pomoravlja, Leskovca, okoline Prnjavora i mnogih drugih krajeva a sve to nagrađeno je velikim aplauzom.

Predsjednik KUD ’’Miloje Beljinac’’ Tomislav Brkić navodi da su oni stari znanci u ovom mjestu i da ih obraduje svaki dolazak u Prnjavor. Svaki dolazak kako kaže ostavlja mnogo utiska a prnjavorčane, Brkić ocjenjuje kao izvrsne domaćine.

’’ Došli smo danas sa našom djecom da posjetimo Prnjavor i naš narod preko Drine i da pokažemo šta naši mališani umiju i znaju kada je u pitanju folklor. Pohvalio bi mnogo SPKD ’’Prosvjeta i njihove mališane koji na najbolji način kroz igre i pjesmu baštine tradiciju i to je jako dobro. Raduje me da je publika uživala i to je za nas najveća nagrada’’,rekao je Brkić.

Predsjednik KUD ’’Srem’’ Aleksandar Vukov kaže kako su oni Prnjavor posjetili prvi put gdje su se publici predstavili spletom igara iz Srbije i igrama iz Lijevče polja. Obradovali su se što su dobili poziv da nastupaju na ovom festivalu međunarodnog krataktera.

’’ Prijatno smo ovdje iznenađeni svim što nas je dočekalo i pohvaljujemo organizaciju ovog festivala. Prnjavorčani su kod nas već bili kao gosti i nadam se da ćemo i u budućnosti dolaziti ovdje. Veoma je zanimljivo vidjeti tu raznolikost naših kultura gdje se upoznajemo sa različitim običajima u kojima svi mi pronalazimo sličnosti koje nas povezuju. Djeci je uvijek drago kada mogu negdje nastupati izvan granica i da usput vide neke druge nastupe i koreografije ’’,rekao je Vukov.

Umjetnički rukovodilac dječijeg ansambla u SPKD ’’Prosvjeta’’ Dragana Ignjatić da je ovaj događaj predstavio jedno malo šarenilo narodnih nošnji i igara a sve u cilju očuvanja naše kulture i identiteta koji treba da njeguje srpski narod. Dodaje da folkolor, pored toga što ujedinjuje narode ima za cilj da ujedini i nove naraštaje koji treba da čuvaju svoju kulturu.

’’ Ne postoje bolji čuvari tradicije i kulture našeg naroda od naših mališana. Ovaj festival je pokazatelj da se mi u Prnjavoru trudimo da očuvamo svoju tradiciju ali i prikažemo naše pjesme i igre na što autentičniji način. Naravno mi se trudimo da našim radom i trudom, predstavimo i igre i pjesme iz drugih republika iz okruženja a to uvijek rado pokazujemo. Sve te igre predstavljaju jednu veliku ljepotu koja se oslikava kroz nošnje i pokrete i na najljepši način predstavlja razne krajeve’’,rekla je Ignjatićeva.

Ignjatićeva navodi i da se mališani iz Prnjavora raduju svakom nastupu pri čemu mogu obući šarene jeleke, vezene košulje i druge tradicionalne odjevne predmete koje na najljepšti način predstavljaju igrom i pjesmom.

Međunarodni festival svečano je otvorio ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić. Navodi kako ovaj događaj jedan od najboljih promotera Prnjavora.

’’ Kao prnjavorčanin veoma sam radostan što se ovaj festival organizuje po drugi put. Nadam se da će učesnika iz godine u godinu biti sve više a za to će se sigurno pobrinuti i organizacija SPKD ’’Prosvjeta’’. Ovaj događaj dolazi u jednoj svečarskoj atmosferi jer je Prnjavor ove godine postao najmlađi grad u Srpskoj. Kroz pjesmu i igru to slavlje ove godine još više dolazi do izražaja ’’,rekao je Klokić.

Organizatori se nadaju da će naredne godine,ovaj dječiji festival opravdati međunarodni karakter i da će Prnjavor ugostiti Kulturno-umjetnička društva iz drugih zemlaja regije i Evrope pri čemu će postati jedan odličan promoter kulture i zajedništva. Međunarodni dječiji festival ”Đeram” organizovan je i pod pokroviteljstvom grada Prnjavor.

TV K3

PODIJELI