Dejton posvađao Srbe

0
1214

Deklaracija o zaštiti Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i ubrzanog puta ka EU, kao strateškim ciljevima Republike Srpske, koju je predložio SDS, sasvim sigurno neće dobiti podršku poslanika Narodne skupštine RS jer je od strane vladajućih taj dokument ocijenjen kao neprihvatljiv i loše napisan.

Dok su iz opozicionih redova tvrdili da u dokumentu nema ništa loše i da je u sadašnjim političkim okolnostima zaštita Dejtonskog sporazuma strateški interes Srpske, iz vladajućih su tokom rasprave isticali da je u deklaraciji RS nevidljiva, da se njome veličaju BiH i nivo zajedničkih institucija te da je Narodna skupština nekoliko puta dosad usvajala deklaracije slične sadržine.

Tokom same rasprave, kao što se i očekivalo, najviše je bilo riječi o tome ko je veći izdajnik, ko je šta radio, koliko je nadležnosti Republike Srpske preneseno na nivo BiH i ko je gdje bio, šta je radio i za šta je glasao devedesetih i početkom dvijehiljaditih.

Vukota Govedarica, šef Kluba poslanika SDS-a, koji je i predlagač deklaracije, rekao je da nema drugog puta osim Dejtonskog sporazuma i da SDS neće voditi populističku politiku i narodu pričati jedno, a raditi drugo.

“Deklaracija jasno, nedvosmisleno poručuje RS i svim ljudima u RS i BiH da su naša opredjeljenja suživot, politička stabilnost, prosperitet”, rekao je Govedarica, ističući da nema namjeru da kao Dodik (Milorad Dodik, predsjednik RS) deset godina priča o nezavisnosti, a da, kako je istakao, “znamo da to nije realno i pored toga što bi svaki Srbin u RS želio da je ona nezavisna”.

S druge strane Radovan Višković, šef Kluba poslanika SNSD-a, prije same sjednice zatražio je da deklaracija bude povučena sa dnevnog reda i da sve stranke zajedno izrade jedan takav dokument.

“Deklaracija nije dobra i u svim tačkama ima manjkavosti”, rekao je Višković, dok je Dodik kao njegov stranački šef rekao da je deklaracija podmetnuto kukavičje jaje na političko-diletantski način i da se u njoj nigdje ne spominje vraćanje otetih nadležnosti i kako se to misli uraditi.

Ono što je zanimljivo jeste stav SDA, koja je rekla da će podržati deklaraciju iako je, kako je rekao Govedarica na sjednici Kolegijuma NS RS, to malo čudno jer je njihov predstavnik tražio povlačenje tog dokumenta, a prilikom glasanja za dnevni red bio uzdržan. Podršku deklaraciji najavio je i PDP, koji je istakao da u dokumentu nema ništa sporno.

U samoj deklaraciji navodi se da NS RS izražava svoju zabrinutost zbog radikalizacije političkih i međunacionalnih odnosa u BiH i osuđuje pojavu ratnohuškačkih politika, zatim da je strateški interes RS trajno očuvanje dejtonske pozicije RS i da se radi na ekonomskom jačanju RS.

“Očekujemo da se sve strane u BiH pridruže našem pozivu da se potpuno posvetimo izgradnji podnošljive sadašnjosti i prosperitetne budućnosti”, navodi se, između ostalog, u deklaraciji.

Šukalo prešao u PDP, Mitrović samostalni poslanik

Adam Šukalo, poslanik stranke Napredna Srpska, ubuduće će djelovati u Klubu poslanika PDP-a, dok će Vojin Mitrović, koji je iz NDP-a prešao u SNSD, djelovati kao samostalni poslanik.

Zahtjeve za promjenu Šukalo i Mitrović podnijeli su juče, ali nisu detaljnije željeli govoriti o svojim odlukama. Šukalo je rekao da se na prelazak odlučio jer ne postoje saglasnost i volja za postojanje poslaničke grupe NS, dok je Mitrović kratko poručio da razloge za njegovo nezadovoljstvo u SNSD-a tražimo od “onoga iz Kabineta predsjednika RS, koji je medijima dao takvu informaciju”.

Razloge Šukalovog prelaska treba tražiti u činjenici da je nedavno izgubio podršku u vlastitoj stranci s obzirom na to da je njegov stranački kolega Goran Đorđić preuzeo mjesto predsjednika. Sam Đorđić je juče rekao da će organi stranke raspravljati o prelasku Šukala u PDP te da će takođe donijeti odluku o tome kako će ubuduće djelovati.

Nezvanične informacije govore da će Đorđić ubuduće djelovati kao dio Kluba SDS-a, a gotovo je izvjesno da će se i njegova stranka približiti najvećoj opozicionoj stranci u RS. Da je to gotovo sigurno, djelimično je potvrdio i Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a i šef Kluba ove stranke u NS RS, ističući da ima “velike simpatije prema političkom radu Đorđića”.

nezavisne

PODIJELI