“Sofijin” zakon za svu djecu

0
1075

Posebna fondacija za skupa liječenja u inostranstvu trebalo bi da bude osnovana do kraja ove godine, potvrdila je za “Nezavisne” Adriana Basara, predsjednik humanitarne organizacije “Budimo ljudi” iz Banjaluke.

“Tražićemo da se uvede zakon kojim ćemo se boriti za svu djecu. Da li će se on zvati Sofijin zakon ili nekako drugačije, nije bitno. Neka nam uvedu porez poput onog Fonda solidarnosti nakon poplava u maju 2014. godine koji smo plaćali dvije godine i koji bi finansirali privrednici i institucije u RS”, istakla je Basara.

Osnivanjem ovakvog fonda u hitnim slučajevima, kako je naglasila, ne bismo morali da sakupljamo novac preko SMS poruka, humanitarnih brojeva, raznih akcija, nego bismo novac imali na račun.

Prema njenim riječima, čim se završi akcija za trogodišnju Sofiju Mićević iz Banjaluke, koja boluje od akutne limfoblastne leukemije, članovi organizacije “Budimo ljudi” počeće raditi na osnivanju ovog fonda, tako da bi trebalo da bude osnovan do kraja godine.

Dodala je da nakon akcije u kojoj je sakupljeno 270.000 dolara (485.987 KM) za prvi dio liječenja male Sofije nema stajanja, jer je misija sakupiti još 540.000 dolara (971.974 KM) da bi mogli proglasiti pobjedu.

“Prikupili smo novac za prvi dio liječenja, imuno-terapiju koja treba da osposobi Sofijin organizam za ono što slijedi. A to je transplantacija u Baltimoru. Položili smo svi skupa samo jedan kolokvij. Za cijeli ispit treba još dobro da se namučimo”, kaže Basara i dodaje da viza za malu Sofiju treba da bude gotova danas.

“Kada će tačno otputovati u Baltimor, ne možemo precizirati, jer doktori iz Beograda treba da kažu kada je dovoljno stabilna da bi mogla  putovati, ali se nadamo da će to biti do kraja sedmice”, kaže Basara.

U Ministarstvu  zdravlja i socijalne zaštite RS istakli su da su dobili odgovor od Klinike “Jons Hopkins Medicine International” u Baltimoru, odakle su potvrdili da su kontaktu sa ljekarima u Beogradu i da će zajedno odlučivati o daljem toku liječenja male Sofije.

U Fondu zdravstvenog osiguranja (FZO RS) smatraju da je neophodno da se u RS osnuje poseban fond koji bi upravo finansirao skupa liječenja u inostranstvu, rijetke bolesti i slično. Istakli su da su humanitarne akcije za malu Sofiju, kao i neke prethodne pokazale veliku potrebu za tim.

“Potrebe za ovim fondom su iz godine u godinu, nažalost,  sve veće, a naša ideja  da se fond osnuje pri nekoj od najviših institucija u RS. Takođe,  jedna od ideja je da se novac prikuplja putem donacija, humanitarnih večeri i slično. Na taj način bi novac koji se prikuplja putem donacija  za skupa liječenja  bio mnogo bolje kontrolisan, a uplate  za ova liječenja u inostranstvu bi bile brže i jednostavnije”, rekli su u FZO RS.

 

Ruže

Cvjećara “Grand Paloma” organizuje prodaju ruža na Trgu Krajine u Banjaluci 29. i 30. aprila od 14 časova, a sav prihod od 500 prodatih ruža biće doniran za pomoć Sofiji. Ruže će prodavati djeca koja žele na taj način da daju svoj doprinos za Sofijino liječenje.

 

Donatorsko veče

Donatorsko veče “Srcem za Sofiju” biće održano 30. marta u klubu “Kabinet” u Banjaluci. Isto veče banjalučki koktel-bar “Cuba Libre” organizuje humanitarnu žurku. Prihod od prodaje sa donatorske večeri i humanitarne žurke biće namijenjen Sofiji.

 

Studenti

Mnogobrojnim akcijama za pomoć male Sofije pridružili su se i studenti Odsjeka za razrednu nastavu treće godine Filozofskog fakulteta.

Osim sakupljanja sredstava za njeno liječenje u prostorijama fakulteta organizuju humanitarni trening za sve studente dobrog srca.

Žiro računi

Mićević Sofija

Nova banka A.D. Banjaluka

5551000032354997 (KM račun)

Mićević Sofija

Nova banka A.D. Banjaluka

SWIFT: NOBIBA22 (devizni račun)

5550000032355338

Humanitarna organizacija “Budimo ljudi”

Podračun za Sofiju Mićević

UniCredit Zagrebačka banka

3383502257474786 (KM račun)

nezavisne

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here