Dejtonski sporazum – 22 godine poslije

0
699

Danas su se navršile 22 godine od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Sporazum je parafiran u prisustvu tadašnjeg državnog sekretara SAD Vorena Kristofera, a osim njega glavni američki posrednici bili su Ričard Holbruk i general Vesli Klark.

Dejtonski sporazum zvanično je potpisan 14. decembra 1995. godine u Јelisejskoj palati u Parizu.

Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH – 21. novembar republički je praznik i neradni dan u Republici Srpskoj.

U susret godišnjici potpisivanja, sve su glasnije poruke iz Sarajeva da Srbija i Hrvatska nisu garanti Dejtona i da nemaju pravo da se miješaju u unutrašnja pitanja BiH. Sarajevski mediji u tu priču pokušali su da uvuku i OHR.

U avanturu se prvo upustila jedna sarajevska televizija. Zatim je uslijedila lančana reakcija portala koji su, bombastičnim naslovima da je OHR osramotio Vučića, prenijeli navodni stav OHR-a da Srbija nije garant Dejtona. Samo par sati kasnije, stigao je demantij OHR. Da li slučajno ili namjerno, portali su tako predstavnike međunarodne zajednice stvrstali na stranu zagovornika teorije da je Srbija samo svjedok, u čemu prednjači Bakir Izetbegović.

– To je igra riječima. Vi kada potpišete, niste potpisali bez uloge. Države koje su potpisale su garantovale da će sporazum biti poštovan i one imaju pravo da intervenišu ako je sporazum na ozbiljan način narušen – kaže Radomir Lukić, pravni ekspert i učesnik pregovora u Dejtonu.

Hrvatska politička zajednica kontradiktorna- Krešimir Zubaki tvrdi da u Dejtonu nije jasno naznačeno da li su Srbija i Hrvatska svjedoci ili garanti. Dilemu o tome nema i delegat HSS-a u Domu naroda BiH Mario Karamatić.

Predsjednik Dodik je u autorskom tekstu za Glas Srpske poručio da je Republika Srpska država koja postoji od 9. januara 1992. godine. Dodaje da je ona svojom državnošću, koja se u skladu sa međunarodnim pravom sastoji od teritorije, efektivne vlasti i naroda, učestovala u mirovnim pregovorima tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine. Svoju državnu samostalnost je unijela u završne mirovne pregovore u Dejtonu, naglašava u kolumni predsjednik Dodik.

RTRS

Vijesti

Dejtonski sporazum, nakon tronedjeljnih pregovora, parafirali su tadašnji predsjednici Srbije Slobodan Milošević, takozvane Republike BiH Alija Izetbegović i Hrvatske Franjo Tuđman.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here